Innenriks

Miljødirektoratet vil forby engangsprodukter av plast i 2021

Miljødirektoratet anbefaler å forby flere engangsprodukter i plast fra og med juli neste år. – Vil føre til mindre forsøpling i naturen, opplyser direktoratet.

Engangsproduktene som vil omfattes av et slikt forbud, er bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til takeaway matbeholdere og drikkebegre som er laget av isopor.

– Hensikten med forbudet er å bidra til mindre forsøpling av plast i naturen og forhindre at plasten havner på avveie og skader dyr som får den i seg. Vårt forslag samsvarer med krav i EUs direktiv om plastprodukter, sier direktør Ellen Hambro for Miljødirektoratet.

Les også: Sier nei til ting som bare brukes én gang

Forbudet kan redusere bruken av slike engangsprodukter i Norge med 1, 9 milliarder enheter i året, viser en utredning som konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet.

– Det er bred oppslutning om innretningen av forbudet, og vi sender nå vår anbefaling til Klima- og miljødepartementet, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

Direktoratet påpeker at engangsproduktene som foreslås forbudt, kan relativt enkelt erstattes med andre engangsprodukter i andre materialer, eller materialer som kan brukes om igjen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen