Innenriks

Rettssaken i gang – Laila Anita Bertheussen nekter skyld på alle punkter

Laila Anita Bertheussen svarte benektende på samtlige spørsmål om hun erkjenner straffskyld for noe av innholdet i tiltalen mot seg da saken startet tirsdag.

Bilde 1 av 3

– Nei, svarte Bertheussen 15 ganger på aktors spørsmål om hun erklærer seg skyldig på de ulike punktene i den omfattende tiltalen.

Stående i rettssal 250 i Oslo tinghus, med tidligere justisminister og samboer Tor Mikkel Wara sittende like bak, holdt Bertheussen en svart stressball i hendene da aktor, statsadvokat Marit Formo, leste opp de 15 tiltalepunktene.

Da den innledende seansen var over, snudde hun seg mot Wara som smilte oppmuntrende til henne.

Facebook-bilde av seg selv på veska

Bertheussen bar en tøyveske med et bilde av seg selv og en tekst fra PSTs politiadvokat da hun møtte i retten tirsdag.

Fotografiet er det samme Facebook-bildet som er blitt publisert av henne. Bertheussen har plassert veska slik at teksten er godt synlig fra plassene der pressefolkene og rettstegnerne sitter.

Teksten på veska er skrevet av politiadvokat Thomas Blom i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og lyder slik:

« … i den videresendte mail fra Bertheussen later det til at hun er i den villfarelse at hun aktivt må motbevise sin skyld. En ber forsvarer om å videreformidle at det er påtalemyndighetens oppgave å søke bevis for både skyld og uskyld og at det er påtalemyndigheten som bærer bevisbyrden.»

…«fra Bertheussen later det til at hun er i den villfarelse at hun må aktivt motbevise sin skyld.» er uthevet med rødt.

Tiltalen: Angrep på demokratiet

Den meget profilerte straffesaken fortsatte med at aktor gikk detaljert gjennom tiltalen og bevisgrunnlaget for den da hun holdt sitt innledningsforedrag.

Laila Anita Bertheussen var svært opprørt fordi regissøren og skaperne av teaterstykket «Ways of Seeing» på Black Box Teater i Oslo viste fasaden av huset hennes i Vækerøveien i Oslo. Det er dette politiet og påtalemyndigheten mener er hennes motiv for alle de 15 punktene i tiltalen.

55-åringen er tiltalt for angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot sin egen samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, og mot tidligere samfunns- og beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Teaterstykke

Alt dette, fordelt på seks ulike hendelser fra desember 2018 til mars 2019, mener påtalemyndigheten Bertheussen har gjort fordi hun var opprørt over teaterstykket som ble vist i en periode i november 2018 og ved en enkelthendelse i februar året etter.

– Det vil bli anført at det var teaterstykket som drev tiltalte til å begå de påtalte handlingene. Tiltaltes hensikt var at det var personer bak «Ways of Seeing» som sympatiserte med teaterstykket som sto bak handlingene, sa aktor Marit Formo i innledningsforedraget.

Mistenkelige brev for bare en måned siden

Statsadvokat Marit Formo avsluttet sin del av aktoratets innledningsforedrag med å fortelle at det i ettertid av hendelsene vinteren og våren 2018 og 2019 også har blitt sendt fem forsendelser de mener tiltalte Laila Anita Bertheussen står bak.

To av forsendelsene ble sendt til journalister i NRK og Dagbladet, mens tre av dem kom til hennes egen forsvarer, advokat John Christian Elden. Den siste kom til advokatfirmaet for bare en måned siden, 13. august. Pakken, som blant annet inneholt et hvitt pulver, førte til at hele advokatfirmaet ble evakuert. Saken fikk betydelig oppmerksomhet i mediene.

Fått hjelp?

I retten tirsdag sa Formo at de mener det bare kan være Bertheussen som står bak denne og de fire andre forsendelsene.

– Det er utvilsomt at det er gjerningspersonen i saken som står bak forsendelsene. Det framkommer opplysninger og gjenstander som bare gjerningspersonen i de andre hendelsene kan kjenne til, sier Formo.

– Påtalemyndighetens anførsel er at det er tiltalte eller noen som står nær tiltalte som står bak forsendelsene, fortsatte statsadvokaten.

Formo la imidlertid til at den som eventuelt kan ha hjulpet til med å sende brevene og pakkene, ikke nødvendigvis har visst hva som er blitt gjort.

Den første dagen av den ti uker lange rettssaken går med til partenes innledningsforedrag og gjennomgang av tidsplanen. Bertheussen skal starte sin frie forklaring for retten først onsdag morgen, mens Wara etter planen skal i vitneboksen torsdag neste uke.

Tekniske beviser

Flere tekniske beviser vil stå sentralt i saken. Påtalemyndigheten mener disse synliggjør at Bertheussen har gjort det hun er tiltalt for.

Ett av bevisene retten vil få presentert, er bevegelser registrert på mobiltelefonen til tiltalte gjennom en helseapp. De vil bli lagt fram av en politioverbetjent i Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Appen viser blant annet skritt og bevegelser, som politiet mener har betydning for et par av hendelsene.

Det er satt av ti uker til rettssaken.

Saken fortsetter under bildet.

Rettssaken mot Laila Anita Bertheussen som starter i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mange vitner

Over 30 personer er innkalt som vitner, blant dem både statsråder, journalister, en teaterregissør og en språkforsker.

Hovedtyngden av vitnene er imidlertid tjenestepersoner i Oslo politidistrikt og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som skal forklare seg om etterforskningen, åstedsundersøkelsene og kontakten med Bertheussen. Selv skal hun forklare seg seks ganger om de forskjellige postene i tiltalen, før de øvrige vitnene føres.

Tidligere samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) skal vitne torsdag 24. september. Som med Wara, ble også ekteparet ifølge tiltalen utsatt for trusler som var egnet til å påvirke deres arbeid og begrense fri bevegelighet og tilgjengelighet.

Tidslinje om Bertheussen-saken

Rettssaken mot Laila Anita Bertheussen (55) startet i Oslo tingrett tirsdag. Samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Bertheussen nekter straffskyld på alle 15 tiltalepunkter.

* Natt til 6. desember 2018 skriver noen ordet «rasisit» på huset og tegner et hakekors og skriver «rasist» på bilen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). I tillegg stikker en hyssing ut av bensintanken på familiens bil som står parkert utenfor huset på Røa i Oslo. Det blir ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 26. desember anmelder Bertheussen teateret Black Box i Oslo for å ha filmet parets hus. Anmeldelsen henlegges. Hun klager henleggelsen inn for Statsadvokaten og får medhold.

* Senere blir saken igjen henlagt, og i mars 2019 sender hennes advokat inn en ny klage. Også teatret sender inn klage på politiets opptreden under arbeidet med etterforskningen. Med klagen følger et erstatningskrav.

* 17. januar i fjor er det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av samboerparets bolig.

* 11. februar undersøker politiet en mistenkelig gjenstand som er plassert ved Waras hus. Et tøystykke med plastflasker som inneholder bensin, er bundet fast i en krok under støtfangeren på bilen.

* 2. mars rykker politiets bombegruppe ut til samboerparets hus etter at det er funnet et brev i postkassen. I brevet ligger det pulver i form av knuste tabletter og natron. Brevet oppfattes som truende.

* Natt til 10. mars rykker politiet ut til en brann i familiens bil, som står parkert utenfor huset. Brannen slukkes raskt, og etterforskningen overlates til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

* Torsdag 14. mars blir Bertheussen siktet for å ha tent på bilen. Hun er da ikke siktet for de tidligere hendelsene, men PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er «naturlig å se disse i sammenheng».

* Torsdag 28. mars endrer PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for. Samme dag går Wara av som justisminister.

* Bertheussen erkjenner ikke straffskyld, og hennes forsvarer John Christian Elden uttaler at saken bygger på indisier.

* 3. juni får PST en forsendelse med innhold som skal tale til Bertheussens fordel, ifølge Dagbladet. Pakken ble først sendt til Elden, som siden overleverer den til PST. Konvolutten er poststemplet på et tidspunkt da samboerparet skal ha oppholdt seg i USA.

* 25. juni velger Riksadvokaten å avvise Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

* 23. september bekrefter PST at innstillingen om påtalespørsmålet er oversendt til Det nasjonale statsadvokatembetet. Ifølge flere medier har PST innstilt på å tiltale Bertheussen.

* 30. oktober opplyser Statsadvokatembetet at saken er sendt tilbake til PST for nye undersøkelser.

* 17. desember oversender Statsadvokatembetet innstillingen om påtaleavgjørelse til Riksadvokaten.

* 23. januar 2020 oversender Riksadvokaten sin påtaleavgjørelse i saken tilbake til Statsadvokatembetet. Bertheussen tiltales for angrep og trusler mot landets øverste styringsorganer.

* Tiltalen er tatt ut etter straffeloven paragraf 115 og knytter seg blant annet til trusler rettet mot hennes egen samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, samt to av hans partifeller, samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

* Rettssaken startet i Oslo tingrett tirsdag 8. september. I tillegg til Laila Anita Bertheussen selv skal noe over 30 personer forklare seg, blant dem Tor Mikkel Wara. Domstolen har satt av ti uker til behandlingen av saken.

Kilder: NTB, NRK

Mer fra Dagsavisen