Innenriks

Kritiserer Ikea for hemmelighold

Ikea nekter å opplyse hvem som produserer varene de selger, selv om selskapet erkjenner at åpenhet om dette er svært viktig.

Framtiden i våre hender (FIVH) reagerer sterkt på hemmeligholdet, og mener i likhet med Ikea, at det er mange gode grunner for åpenhet om hvor ulike varer kommer fra.

Les også: Farlige arbeidsgivere

Åpenhet hos Stormberg

– Åpne leverandørlister har beviselig fått positive konsekvenser i form av forebygging av dårlige arbeidsforhold, erstatning og andre typer oppreising ved ulykker hvor arbeidere blir skadet eller drept, slik tilfellet var med kollapsen av Rana Plaza i 2013, påpeker Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

1.138 arbeidere omkom og mer enn 2.500 ble skadet, da Rana Plaza i Dhaka i Bangladesh, plutselig raste sammen for drøyt sju år siden. Bygningen huset fire tekstilfabrikker.

Samtidig som Ikea holder kortene tett inn til brystet, registrerer FIVH at antallet selskaper som åpner leverandørlistene sine, er økende. Stormberg, som omtaler seg selv som «Norges mestselgende sports- og turtøymerkevare», har allerede hatt åpne leverandørlister i mer enn 15 år.

– Stormbergs fabrikklister har siden 2005 ligget åpent tilgjengelig for alle på våre hjemmesider, opplyser arbeidende styreleder Steinar J. Olsen.

FILE - In this April 19, 2018 photo, Bangladeshis work at Snowtex garment factory in Dhamrai, near Dhaka, Bangladesh. A group set up by European clothing brands that has monitored factory safety in Bangladesh for years plans to leave, with its duties being assumed by a local group including unions and industry figures in the world's second-largest garment manufacturer. The European group and a separate North American group were formed after the collapse of Rana Plaza, a building housing five garment factories that made clothing for international brands. The departure, which officials said Thursday, Jan. 16, 2019, was planned for May, follows a protracted tussle with garment manufacturers who wanted Bangladesh's government to form a local watch group to monitor the sector. (AP Photo/A.M. Ahad, File)

Mange internasjonale butikkjeder kjøper varer fra tekstilindustrien i Bangladesh. Foto: A. M. Ahad/NTB Scanpix

Ikea: Konkurransegrunner

– Foruten fabrikkens navn inneholder også fabrikklisten blant annet informasjon om antall fabrikkarbeidere, hvorvidt det er etablert fagforening på fabrikken og informasjon om fabrikken har godkjent Stormbergs etiske retningslinjer, fortsetter Olsen.

Noe lignende er ikke aktuelt for Ikea.

– Åpenhet er selvsagt svært viktig for å forbedre sikkerheten, arbeidsmiljøet og verne om miljøet. Samtidig jobber Ikea i et konkurransepreget marked, og av konkurransegrunner deler vi ikke ut noen liste over leverandører i Bangladesh eller noe annet land.

Det skriver kommunikasjonssjef Helene Løken i Ikea, i en epost til Dagsavisen.

Den argumentasjonen faller på steingrunn hos Stormberg.

– Vi har aldri opplevd uheldige konkurransemessige konsekvenser av vår åpenhet. Snarere tvert om, sier Steinar J. Olsen.

Les også: Over halvparten av oss boikotter varer

Stormberg: Har styrket oss

– Åpenhet om hvem som produserer for Stormberg har vært en viktig driver for forbedringsarbeidet på fabrikkene, fortsetter Olsen.

– Bedre arbeidsforhold og økte lønninger på fabrikkene som produserer for Stormberg, har bidratt til økt produksjonskvalitet og stabile leveranser. Vår erfaring er at åpne fabrikklister har styrket Stormbergs konkurransekraft.

– Er kundene deres opptatt av åpne leverandørlister?

– Stormbergs erfaring er at nordmenn ønsker åpenhet og informasjon om hvor varene er produsert, svarer Olsen.

– Jeg håper derfor Stortinget vedtar forslaget til åpenhetslov slik at alle norske virksomheter blir forpliktet til å offentliggjøre produksjonssted og fortelle om hvordan de jobber med oppfølging av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i sine leverandørkjeder.

Mens hvem som helst enkelt kan finne ut hvem som har produsert varene Stormberg selger, er ikke det samme tilfellet hos Ikea.

Mens hvem som helst enkelt kan finne ut hvem som har produsert varene Stormberg selger, er ikke det samme tilfellet for Ikea. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

– Moderne slaveri

Lovforslaget Olsen henviser til, er utarbeidet av Etikkinformasjonsutvalget, som ble oppnevnt av regjeringen i juni 2018. Etter en høringsrunde i vår, er forslaget nå til behandling i Barne- og familiedepartementet.

Utvalget mener at en informasjonsplikt kan bidra til mer åpenhet og innsyn i globale verdikjeder, og at det på sikt kan bidra til bedre vern av grunnleggende rettigheter og arbeidsvilkår i leverandørkjeden.

– Altfor mange varer som selges i norske butikker produseres under dårlige arbeidsforhold, uttalte forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) da han mottok forslaget i november i fjor.

– Lønn man ikke kan leve av, manglende helse-, miljø- og sikkerhetstiltak, uanstendig arbeidstid og barnearbeid er blant utfordringene globalt. Tvangsarbeid og annet slaverilignende arbeid er dessuten utbredt. Vi må bekjempe denne type moderne slaveri, fortsatte Ropstad.

For Steinar J. Olsen er det innlysende at åpenhet er det eneste riktige i denne sammenheng.

– Hemmelighold av fabrikker ville vært utenkelig dersom fabrikkene lå i Norge. Det bør være like utenkelig å hemmeligholde fabrikker som ligger langt borte i lavkostland, sier han.

Les også: Norsk matimport avhengig av vellykket koronainnsats i 150 land

Avtale for økt sikkerhet

Flere av selskapene som nå har åpne leverandørlister, har også skrevet under på «The Accord», en avtale som er ment å gjøre fabrikker i Bangladesh sikrere. Siden avtalen trådte i kraft i 2013 har den ført til at over 145.000 feil og mangler er avdekket under 37.000 inspeksjoner ved de drøyt 1.600 fabrikkene som den dekker. Nesten 1.200 fabrikker har nå rettet opp i minst 90 prosent av disse feilene og manglene, ifølge FIVH.

Resultatet av den omfattende innsatsen er at nær 2 millioner tekstilarbeidere går til langt tryggere arbeidsplasser enn for få år siden, i følge FIVH.

Oslo  20170919.
Ny leder av Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender: Foto: Mariam Butt/NTB Scanpix

Likevel er fortsatt mye ugjort når det gjelder arbeidsforholdene i Bangladesh, ifølge en rapport fra FIVHs samarbeidspartner Workers Rights Consortium. Der forteller 40 arbeidere om en rekke kritikkverdige forhold ved tre fabrikker som skal ha produsert eller fortsatt produserer varer for Ikea. Det handler blant annet om dårlig brannsikkerhet, ekstremt varme produksjonslokaler og lave lønninger.

Dagsavisen har spurt Ikea om de kan bekrefte eller avkrefte om disse fabrikkene leverer eller har levert varer til dem, uten å få noe svar på det.

Egne etiske retningslinjer

Både FIVH og det globale nettverket Clean Clothes Campaign, har flere ganger oppfordret Ikea til å skrive under på «The Accord», uten å få gehør for det. Kommunikasjonssjef Helene Løken i IKEA, begrunner det med «IWAY» - IKEAs egne etiske retningslinjer for leverandører.

– Som leverandør til Ikea må du overholde IWAY. IWAY spesifiserer kravene vi stiller til leverandører når det gjelder sikkerhet, arbeidsmiljø og miljøvern, opplyser Løken. 

– Vi samarbeider tett med leverandørene våre for å forbedre forholdene, og har i mange tilfeller initiativer på plass for å overgå forventningene som er angitt i IWAY. Vi forventer at alle leverandører til enhver tid oppfyller IWAY-kravene våre. Dersom det påvises manglende samsvar med disse retningslinjene, må de korrigeres innen 90 dager. Hvis en leverandør ikke er i stand til å utvikle og oppfylle kravene i IWAY, fases de ut fra leverandørkjeden vår, fortsetter Løken.

– Ikke godt nok

Hun kan også fortelle om «et dedikert team med spesialister» som utfører regelmessige varslede og uanmeldte IWAY-revisjoner hos leverandørene, og «en intern uavhengig gruppe» med ansvar for aktiviteter knyttet til IWAY og bærekraft.

– Ikea forbeholder seg retten til å foreta uanmeldte besøk til alle produksjonssteder for varer, materialer og tjenester beregnet på levering til Ikea, inkludert underleverandører. Videre gir IKEA uavhengige tredjepartsselskaper oppdrag om å utføre inspeksjoner på vegne av Ikea, for å sikre overholdelse av IWAY, kan Løken også opplyse.

Likevel er ikke FIVH-leder Anja Bakken Riise fornøyd.

– IWAY fungerer ikke godt nok, mener hun.

– Både Kid Interiør og Princess stilte seg bak «The Accord» i løpet av kort tid. Også 200 andre produsenter har gjort det, blant annet store internasjonale selskaper som H&M og Mango, påpeker FIVH-lederen også.

Nyeste fra Dagsavisen.no: