Innenriks

Tyrkia fordømmer Sian-handling – Siv Jensen reagerer kraftig

Frp-leder Siv Jensen reagerer sterkt på utspillet det tyrkiske utenriksdepartementet kom med etter at organisasjonen Sian skjendet koranen i Oslo i helgen.

Oslo 20200615. 
Denne uken er det 100 dager siden koronapandemien traff Norge med full tyngde. NHO presenterer nå 10 ambisjoner for Norge frem mot 2030. NHO-direktør Ole Erik Almlid og sjeføkonom Øystein Dørum presenterte disse på en pk mandag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Det tyrkiske utenriksdepartementet fordømmer spyttingen på Koranen under «krenkefesten» til Stopp islamiseringen av Norge (Sian) foran Stortinget i helgen.

Det var under en markering lørdag at Sian-profilen Fanny Bråten rev i stykker og spyttet på sider fra Koranen.

I en uttalelse på den tyrkiske ambassadens Facebook-side fordømmer utenriksdepartementet handlingen.

– Som vi alltid har understreket, retter slike provoserende handlinger seg ikke bare mot muslimer, men også rettsstaten og demokratiske systemer, heter det.

Det tyrkiske utenriksdepartementet sier det forventer at norske myndigheter utfører nødvendige tiltak for å sikre at denne typen handlinger ikke skjer igjen.

– En del av ytringsfriheten

Det reagerer Jensen sterkt på. Hun forventer at regjeringen gir tyrkiske myndigheter klar beskjed om at ytringsfriheten er grunnlovsfestet i Norge.

– Vi skal verken la totalitære krefter eller andre stater få begrense den grunnlovfestede ytringsfriheten vi har i Norge. La meg slå fast at det er fullt lovlig å brenne Koranen i Norge. Det skal det fortsatt være. Jeg tar avstand fra brenning av Koranen, på samme måte som jeg tar avstand fra brenning av det norske flagg eller Bibelen. Det er likevel noe vi må tåle i vårt samfunn, fordi det er en del av ytringsfriheten, sier Frp-lederen i en kommentar til NTB.

Samtidig understreker hun at partiet tar avstand fra Stopp islamiseringen av Norge (Sian).

Ber UD være tydelige

– Det tyrkiske utenriksdepartementet har åpenbart ikke forstått hva ytringsfrihet betyr. Jeg regner med at Utenriksdepartementet er tydelige overfor Tyrkia og andre muslimske land om hvordan ytringsfriheten står i Norge. Vi må hegne om vårt demokrati uavhengig av hva slags reaksjoner vi kan få, sier Jensen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.