Innenriks

Sian-profil rev i stykker koranen foran motdemonstrantene – ble lagt i bakken

Den islamfiendtlige Sian-profilen Fanny Bråten rev i stykker og spyttet på sider fra koranen foran motdemonstrantene utenfor Stortinget lørdag. Hun ble angrepet, men er ikke skadd. Både politi og motdemonstranter er fornøyd etter markeringen.

I 15-tiden ble de frammøtte fra den islamfientlige gruppa Stopp islamiseringen av Norge, Sian, ledet vekk fra Stortingsplassen etter at de hadde pakket sammen og gjort seg ferdig med den såkalte «krenkefesten».

Politiets innsatsleder Torgeir Brenden opplyser til TV 2 at politiet så seg nødt til å avbryte markeringen av fare for liv og helse.

– Det begynte å komme relativt mye kasting av stein, jernstenger og andre farlige gjenstander mot politiet, og også av fare for å eskalere situasjonen ytterligere, valgte vi da å avslutte markeringen nå, sier Brenden til TV 2.

Operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt sier at markeringen ble avsluttet til avtalt tid. Han bekrefter at politiet har brukt tåregass i mindre mengder mot enkeltpersoner, og det i 19-tiden er satt 29 motdemonstranter i arresten.

Les også: – Jeg synes rasismedebatten sporer helt av

Fornøyd motdemonstrant

Han bekrefter at politiet har bistått i å sikre en kvinne som ble angrepet av motdemonstranter. Ingen politifolk ble skadd i uroen, men det er mindre skader på enkelte av politiets kjøretøy.

Leder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri, var med på å organisere motdemonstrasjonen mot Sians «krenkefest». Han er fornøyd med hvordan det gikk.

– I det store og hele så synes jeg demonstrasjonen var vellykket. Det var viktig at fagbevegelsen i Oslo stilte opp med 13 fagforeningsfaner. Det var fantastisk å oppleve en stor og bred antirasistisk front mot høyreekstremistene i Sian, sier Mobasheri til NTB.

Han mener det store oppmøtet viser at Sians holdninger ikke er ønsket i Oslo.

– Nå er det viktig at fagbevegelsen, frivillige organisasjoner og andre miljøer samler seg for å diskutere hvordan vi i framtida kan legge til rette for gode og fredelige motmarkeringer. Det er det vi trenger, sier han.

Les også: Ytringsklima

– Nå skal jeg skjende koranen

Litt tidligere hadde flere motdemonstranter brutt sperringene og forsøkt å ta seg fram til Sian-profilen Fanny Bråten. Live-bilder fra stedet viste at Bråten lå på bakken og ble hjulpet opp av ambulansepersonell kort tid etter at hun gikk løs på koranen.

– Følg med nå, nå skal jeg skjende koranen, sa hun før hun begynte å rive ut sider og spytte på dem.

Ifølge Sians taler ble Bråten slått ned av en av motdemonstrantene. Flere motdemonstranter ble lagt i bakken av politiet etter å ha brutt sperringene. Bråten har tidligere vært tiltalt og blitt frikjent for hatytringer.

– Hun har ingen skader, og politiet hadde veldig raskt kontroll der, sier innsatsleder Brenden til Nettavisen.

Les også: Rødt-politiker kritiserer bergenspolitiet for manglende dialog og tilrettelegging

Et massivt politioppbud sørger for å stagge motdemonstranter og Sian-tilhengere. Foto: Jil Yngland / NTB scanpix

Sang og musikk

Den antiislamske gruppa Stopp islamiseringen av Norge arrangerte lørdag en såkalt krenkefest foran Stortinget. Fram til stuntet med koranen hadde det stort sett gått rolig for seg foran Stortinget.

– Det er litt anspent stemning takket være tungt militarisert politi som er til stede, sier Siavash Mobasheri, leder i Rødt Oslo, til NTB. Han er med på å organisere motdemonstrantene.

I 14-tiden meldte Mobasheri at det hadde roet seg blant motdemonstrantene. Det gjorde han samtidig som det lød fra Sian at «dere skal kastes ut av Norge».

– Det var litt kaotisk et øyeblikk, men det har roet seg ned kraftig nå. Nå er det sang og god musikk, sa Mobasheri.

Politiet takket også flere av de voksne motdemonstrantene for å ha roet ned situasjonen:

– Det som er verdt og ta med seg her er at det har vært veldig mange voksne motdemonstranter som har forsøkt å dempe gemytten, og som har gjort en kjempe jobb. Det har hindrert at vi har hatt ytterligere problemer med disse voldelige elementene, sa innsatsleder Torgeir Brenne til VGTV. 

Tv2 rapporterte også om at personer som var i området på shopping også fikk tåregass på seg.

Les også: Siktede etter Sian-demonstrasjon sier de angrer

– Må blø for ytringsfriheten

Første taler var Stig Andersen, som ble møtt av trommer, sang og slagord. Motdemonstrantene på plass var langt flere enn de som sto innenfor sperringene som var satt opp rundt Sian-gjengen.

– Her i Oslo kan vi fortsatt bruke ytringsfriheten, men det ser ut som vi er i en sikkerhetssone som minner om Irak. Ytringsfriheten i Norge i 2020 er noe man må jobbe for, betale for og til og med blø for, sa Andersen.

Samtidig lød trommene fra motdemonstrantene takfast. De hadde stilt seg opp i en stor ring rundt Eidsvold plass, men med gjerder og politifolk mellom seg og Sian-grupperingen. Forrige uke ble det dramatiske scener i Bergen da Sian-leder Lars Thorsen ble angrepet under markeringen de holdt i Bergen sentrum.

Les også: Abid Raja: Antirasister ødelegger for folk med innvandringsbakgrunn

Stig Andersen taler under markeringen til Stopp Islamiseringen av Norge – Sian – på Eidsvolls plass foran Stortinget. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Hyllet krenkelsen

– Krenkelse er en destruktiv idé som går på at jeg må tie hvis du ikke liker det du hører. Krenkelse er en forutsetning for ytringsfrihet, som er demokratiets grunnstein, sa Lars Thorsen foran Stortinget.

Da Thorsen tok ordet steg temperaturen hos motdemonstrantene, og det ble blant annet revet i gjerdene som skilte de to partene. Vakter blant demonstrantene grep imidlertid raskt inn.

Politiet grep også tidlig inn mot motdemonstrantene som gikk løs på gjerdene.

– Ingen rasister i våre gater, lød som et taktfast rop fra demonstrantene mens Thorsen talte.

Les også reportsjen om rasisme i Norge:– Det er mange måter å være norsk på (+)