Innenriks

PST: Økt aktivitet fra Sian kan bidra til en endring i trusselbildet

Lørdag inviterer organisasjonen Sian til det de kaller «krenkefest» foran Stortinget i Oslo.

Oslo 20200704. 
Leder Lars Thorsen i Stopp islamiseringen i Norge (SIAN) 
 blir møtt med en motdemonstrasjon foran Stortinget.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sian skriver ifølge Klassekampen følgende på sine nettsider: «Adidasriddere i Bergen ble krenket av vår teologiundervisning 22.8. Vi inviterer derfor til KRENKEFEST på Eidsvolls plass.» Teksten er illustrert med et bilde av en koran som blir tråkket på.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer i sin åpne trusselvurdering mot nettopp den type aktivitet Sian driver med. I sin siste åpne vurdering fra i sommer skriver PST:

«Når det gjelder ekstrem islamisme, vurderer vi bevisste forsøk på å krenke religionen islam som den viktigste faktoren i trusselbildet mot Norge i tida framover. Det er sannsynlig at slike krenkelser vil medføre radikalisering til ekstrem islamisme.»

Samtidig skriver PST at oppslutningen om ekstrem islamisme har vært lav de siste årene, men at det kan endre seg:

«Dersom bevisste forsøk på å krenke islam i det offentlige rom uteblir, er det sannsynlig at oppslutningen om ekstrem islamisme i Norge vil være like lav som den har vært de siste årene. Dagsaktuelle saker kan imidlertid skape raske endringer i trusselbildet.»

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.