Innenriks

Bokanmeldelse: Gry Blekastad Almås: «Norbritannia»: En reise i gammelt naboskap

Med engasjement og kunnskap utforsker NRK-journalist Gry Blekastad Almås de rike forbindelsene mellom Norge og Storbritannia.

SAKPROSA

Gry Blekastad Almås

«Norbritannia – en reise i det norske Storbritannia»

Vigmostad & Bjørke

Det har ikke skortet på bøker om britisk kultur og historie fra norske journalister de siste årene. Men der Espen Aas og Nazneen Khan-Østrem holdt seg innenfor Londons bygrense, jakter NRK-profil Gry Blekastad Almås på det «norske» Storbritannia. En reise som bringer henne fra hovedstadens finansdistrikt til øyrikets ytterste periferier.

###

«Jeg er ikke interessert i Storbritannia fordi jeg er journalist. Det var omvendt. Jeg ble journalist på grunn av Storbritannia», skriver hun i bokas forord og mimrer tilbake til familieferier i barndommen og studietida i landet. Etter å ha dekket alle britiske valg de siste ti årene og med flere år bak seg som NRKs korrespondent i London, skulle Almås være godt skodd for å grave i de historiske, kulturelle og økonomiske forbindelsene mellom de to landene. Men å skrive bok er noe annet enn å rapportere hjem over TV-skjermen.

Les også: Bokanmeldelse: Vigdis Hjorth: «Er mor død»: Sårt og modig

At båndene mellom Norge og Storbritannia strekker seg langt tilbake, er ingen hemmelighet. Siden de første vikingene inntok klosteret på Lindisfarne i 793, har britene fulgt oss nært gjennom blodig og kald krig, oljealderen og tippekampen. I dag er Storbritannia Norges viktigste handelspartner, men britenes brutale skilsmisse med Europa gir et varsel om at vennskapet ikke lenger er noe vi kan ta for gitt. Følgelig kunne ikke tidspunktet for å utforske forholdet mellom de to landene vært mer passende.

Samtidig er «Norbritannia» langt fra noen Brexit-analyse, selv om Almås uunngåelig streifer innom temaet i flere av kapitlene. Hun gir noen underholdende innblikk i egne erfaringer som reporter midt oppe i det politiske kaoset, men konsekvensene for handelsforbindelsene mellom Norge og Storbritannia kunne godt ha blitt grundigere utforsket i den delen av boka som tar for seg fiskeri-, kraft- og oljenæringen.

Når det er sagt, er det ikke i industrien eller blant skyskraperne i London at Almås finner kjernen i det norske Storbritannia. På Orknøyene og Shetland, som var under norsk innflytelse fra 800 til 1468, får man inntrykk av at lojaliteten stadig heller mot den andre siden av Nordsjøen, på bekostning av styresmaktene i Edinburgh og regenten i Buckingham Palace. Gjennom møter med norgesfrelste lokalpolitikere og fastboende nordmenn utforsker Almås en region som både språklig, kulturelt og geografisk befinner seg nærmere Norge enn hva vi skulle tro.

Særlig krigshistorien har satt dype spor i denne delen av Storbritannia, og med solide historiekunnskaper og journalistisk teft graver Almås i samarbeid med lokale kilder seg fram til flere engasjerende – og tragiske – historier fra den norske motstandsbevegelsen.

Les også: Anmeldelse «Nasjonalballetten i det fri»: Overnaturlig og vakkert i Groruddalen

Storbritannia er et kontrastenes land, og dette gjenspeiler seg også hos mange av menneskene Almås møter på sin reise. Mens vossingen Egil Johansen driver vellykket fotballpub i en av Londons «up and coming»-bydeler, har Vivi Askeland fra Bærum tilbrakt mange år på gata i storbyen. Som journalist vet Almås å bygge sin fortelling rundt slike caser, men dessverre havner de litt for ofte i bakgrunnen for fenomenet eller samfunnsproblemet de er med på å belyse. For det er ikke til å komme utenom at det tidvis går litt fort i svingene, og i forsøket på å dekke over alt fra Roald Dahls familiehistorie til storslåtte britiske industriprosjekter, er det lett å miste grepet om helheten.

Men «Norbritannia» er ingen dårlig bok av den grunn. Og med så mye å ta av vil de fleste med interesse for både norsk og britisk historie finne noe å glede seg over. Videre skal Almås belønnes for sin effektive og tilgjengelige prosa, som krydres med nok nyanser til at den unngår å bli kjedelig. Dyktige journalister er også gode formidlere, og Almås har i sin forfatterdebut levert en engasjerende og velskrevet reportasje om to gode naboer, som er gjensidig avhengige av hverandre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!