Innenriks

872 færre enn snittet har dødd i 2020

Sammenlignet med de siste fem årene har antall dødsfall i Norge så langt i år falt med 3,5 prosent, tross koronapandemien.

Johanne Sundby, UiO.

Fra uke 1 til uke 28 døde 25.179 personer i Norge. Det er en nedgang på 872 dødsfall sammenlignet med snittet de siste fem årene, skriver Dagens Næringsliv.

I 2019 døde i alt 40.684 personer i Norge. I år er det særlig sterk nedgang i dødsfall blant eldre kvinner.

Professor i samfunnsmedisin og global helse Johanne Sundby ved Universitetet i Oslo mener livsstilsendringene mange har gjort under koronapandemien kan være en forklaring på den reduserte dødeligheten.

– De siste månedene har alle tatt bedre vare på seg selv, men kvinner har kanskje vært ekstra påpasselige med å følge smitteråd. Det har en effekt på leveutsikter og dødelighet generelt, sier Sundby.

Les også: – Regjeringen er mer opptatt av at bolighaiene skal tjene penger heller enn at folk skal bo godt (Dagsavisen+)

Hun påpeker at kvinner oppsøker legehjelp oftere enn menn, og er generelt flinkere til å ta vare på egen helse og forebygge sykdommer.

Professoren understreker også at nedgangen i antall dødsfall kan ha noe å gjøre med at mange har levd roligere og med en mindre stressende hverdag.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.