Innenriks

Flere unge blir uføre

Det siste året økte antallet unge uføre med 2.000. De siste sju årene har antallet unge uføre doblet seg, fra 10.000 til 20.000.

Oslo  20171110.
Statistisk sentralbyrå (SSB) i Oslo. Statistics Norway.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (Ap) sier dette er helt i strid med de politiske målene Stortinget har vedtatt, skriver Klassekampen.

I 2016 lanserte regjeringen et garantitilbud for unge arbeidsledige under 30 år, og i 2018 lanserte de en inkluderingsdugnad med flere tiltak for å få folk inn i arbeidslivet, spesielt personer med hull i CV-en.

– Det er overraskende at disse tiltakene ikke får utslag på statistikken, sier Tonje Fyhn, leder av forskningsgruppa for arbeidsliv og inkludering ved forskningsinstituttet Norce.

Les også: Nav-ansatt: – Jeg ønsker at ME-syke skal få raskere og bedre informasjon

###

Tallene over uføretrygdede i Norge kom den 2. juli, og viser at 10,5 prosent av befolkningen mellom 18–67 år var uføretrygdede i 2019.

Les også:  – Det er alvorlig når Ap i fjor høst gikk tilbake opp mot 20 prosent her i østlige bydeler (+) 

Fyhn peker på kutt i arbeidsavklaringspenger, lav utdanning og manglende videregående skole som viktige faktorer til økningen.

Tallene kom den 2. juli fra Statistisk sentralbyrå (SSB), og viste at 10,5 prosent av befolkningen mellom 18–67 år var uføretrygdet i 2019.

Les også: – Da kan man likeså godt henge opp et «Kun hvite mennesker her»- skilt

´