Innenriks

Draps- og terrortiltalte Philip Manshaus dømt til 21 års forvaring

Draps- og terrortiltalte Philip Manshaus (22) er i Asker og Bærum tingrett dømt til 21 års forvaring. Han planla terroraksjon mens han leste Tarrant-manifest.

Av Dag Kjørholt og Alexander Vestrum

Philip Manshaus ble i Asker og Bærum tingrett torsdag dømt for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorangrepet på Al-Noor islamic Centre.

Etter litt om og men, bekreftet Philip Manshaus at han tar betenkningstid.

22-åringen sa først at han ikke anerkjenner domstolen, og at han derfor ikke vil anke dommen.

Tingrettsdommer Annika Lindström ville da vite om han tok betenkningstid, og etter kort tid bekreftet Manshaus det.

Også aktor, statsadvokat Johan Øverberg, tar betenkningstid.

Tarrant-inspirert

Under domsavsigelsen i tingretten torsdag kom det fram at Philip Manshaus 2. august 2019 besluttet at det var nødvendig å gjennomføre et voldelig angrep.

Manshaus hadde den dagen lastet ned manifestet til Brenton Tarrant, som drepte 51 mennesker i angrepet mot to moskeer i New Zealand i mars samme år. Manshaus opplevde at teksten understreket at man hadde et personlig ansvar for å endre situasjonen, ifølge tingrettsdommer Annika Lindström.

– Han opplevde ansvaret som ubehagelig og stressende. Han begynte å planlegge en væpnet aksjon. Han ble inspirert av Tarrant og bestemte seg for å aksjonere mot muslimer, sa Lindström.

Ville drepe broren

Ifølge dommen fortalte også stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen sin mor om flere rasistiske kommentarer fra Manshaus. Blant annet hadde han stilt spørsmål ved at hun brukte solkrem «siden hun var brun», samt sagt at det var bra at hun ikke var med i et bryllup han deltok i, «for da ble det et hvitt bryllup». Da stemoren konfronterte Manshaus med uttalelsene, sa han at stesøsteren overdrev.

Lindström fortalte videre om en samtale fra familiens kjøkken på Eiksmarka i Bærum, der Manshaus sa til broren sin at han ville drepe ham dersom han giftet seg med en kvinne som ikke var europeisk.

Det var også flere diskusjoner med familiemedlemmer, der Manshaus snakket om viktigheten av å holde den hvite rase ren.

Oppreisning

Dommen på 21 års forvaring med en minstetid på 14 år er i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Johan Øverberg. Dommen er enstemmig.

Tiltaltes forsvarer, advokat Unni Fries, ba om frifinnelse fordi hun mente det er tvil om 22-åringens tilregnelighet. Dersom retten hadde funnet ham utilregnelig, kunne han blitt dømt til tvungent psykisk helsevern.

Philip Manshaus sto i i Asker og Bærum tingrett tiltalt for drapet på sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen og terrorangrepet på Al-Noor islamic Centre i Bærum 10. august i fjor.

Han har erkjent forholdene, men ikke straffskyld, og har påberopt seg nødrett.

Manshaus må ifølge dommen betale 200.000 kroner i sakskostnader. I tillegg må han betale oppreisningserstatning på 280.000 kroner til moren til stesøsteren. Dessuten må han betale mellom 70.000 og 160.000 kroner i oppreisningserstatning til tre av dem som var i moskeen under angrepet.

Les også: Sakkyndige: Høy risiko for fremtidig vold

Rokker ved tryggheten

Da aktor la ned sin påstand 20. mai, sa han at handlingene rokker ved tryggheten vi skal ha i Norge, uavhengig av tro og etnisitet.

Han betegnet drapet på stesøsteren som en planlagt henrettelse som var rasistisk motivert og beskrev moskeangrepet som et kynisk angrep på fredelige mennesker i et gudshus.

Øverberg vektla i sin prosedyre at Manshaus ikke har gitt uttrykk for noe skam eller anger for det han har gjort.

– Tvert imot. Han forsvarer handlingene. Han kunne gjort det igjen. Det kan jo retten merke seg med hensyn til reaksjonsfastsettelsen, sa han.

Før tingrettsdommer Annika Lindström hevet retten, ga hun Manshaus anledning til å uttale seg.

– Jeg har ingen forestillinger om å bli frikjent. Jeg forventer å bli kjent skyldig og få en streng straff, sa han.

Lederen for avdelingen der Manshaus sitter i varetekt, forklarte under rettssaken at han ikke har vist noen reaksjon når de har vært inne på lengre straff, og at han har forventet 21 års forvaring.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ba om frifinnelse

Tiltaltes forsvarer, advokat Unni Fries, la ned påstand om frifinnelse fordi hun mente det var tvil om 22-åringens tilregnelighet.

Hun trakk blant annet fram at det foreligger en slektsbelastning når det gjelder psykiske lidelser.

– Alt det jeg har påpekt, gjør at jeg prosederer mot min klient og de sakkyndige. Han må frifinnes fordi det er tvil om han er tilregnelig. Om retten finner at han er utilregnelig, kan han dømmes til tvungent psykisk helsevern, sa Fries.

Men retten kom altså til at han var tilregnelig, og han kunne dermed dømmes til forvaring.

Kommentar: «Det er som om personligheten er borte. Som om de har fått sin mentale harddisk visket ut»

Fakta om terrorsaken i Bærum

* Klokka 16.07 lørdag 10. august 2019 meldte politiet om skyting i Al-Noor islamic Centre i Bærum.

* Da politiet ankom moskeen, fikk de kontroll på én gjerningsmann, Philip Manshaus (22). Han ble pågrepet med hjelp fra personer tilknyttet til moskeen. Ingen ble truffet av skuddene.

* Senere samme dag ble Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) funnet drept i en bolig på Eiksmarka i Bærum. Hun var stesøsteren til Philip Manshaus.

* Han har sittet i varetekt siden han ble pågrepet. Rettssaken startet i Asker og Bærum tingrett 7. mai og ble avsluttet 20. mai.

Fakta om Philip Manshaus

* 22 år gammel, født 29. august 1997 i Bærum. Norsk statsborger.

* Bodde på Eiksmarka i Bærum. Yngst av tre brødre. Skilte foreldre. Moren er død.

* Tok videregående på Oslo By Steinerskole. Gikk på Fosen folkehøgskole i Trøndelag, hvor han studerte selvberging.

* Har examen philosophicum fra Universitetet i Oslo.

* Tidligere ustraffet.

* Dømt til forvaring i 21 år for drap på stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) og terrorisme etter skyteangrepet mot Al-Noor islamic Centre 10. august 2019.

* Har uttrykt høyreekstreme holdninger, blant annet i form av hyllest av Vidkun Quisling. Var aktiv på flere nettfora, hvor han blant annet hyllet Brenton Tarrant, som skjøt 51 mennesker i en moské i Christchurch på New Zealand i mars, som et forbilde.

* Manshaus har erkjent handlingene han har stått tiltalt for, men ikke straffskyld. Han har påberopt seg nødrett.

* Manshaus ble torsdag 11. juni 2020 dømt til 21 års forvaring.