Innenriks

Sju koronatiltak vil trolig vare hele 2020

Helsedirektoratet anbefaler tiltak som ulik arbeidstid, én meters avstand mellom kollektivpassasjerer og utstrakt bruk av hjemmekontor ut året.

Det går fram av en rapport fra Helsedirektoratet, som danner en del av grunnlaget for regjeringens veikart for å gjenåpne samfunnet.

Det var VG som først omtalte saken fredag.

I tida framover skal TISK-strategien (testing, isolering, smitteoppsporing og karantene) erstatte mange av de mest inngripende tiltakene. Men Helsedirektoratet anbefaler at flere tiltak videreføres minst ut 2020:

* Differensiert arbeidstid der det er mulig for å begrense antall kollektivpassasjerer i rushtiden.

* Minst én meters avstand mellom passasjerene på busser, tog, ferjer og fly – eventuelt andre smitteforebyggende tiltak.

* Minst én meters avstand mellom ansatte på arbeidsplasser. Hvis ansatte er avhengige av offentlig transport, bør arbeidsgivere legge til rette for hjemmekontor.

* Publikumsbegrensninger på idretts‐, musikk‐, kunst‐ og kulturarrangementer. Garderobebruk frarådes i hele 2020.

* Smittefaglig forsvarlig drift av kjøpesentre og butikker, med avstandsmerking og hyppig desinfisering av flater.

* Foreløpig frarådes åpning av universiteter og høyskoler fordi det ofte er mange studenter på et begrenset område. Mange er også ofte avhengige av offentlig transport til og fra studiestedet.

* Ved reiser innenlands oppfordres reisende til å begrense antall stoppesteder. Ved utenlandsreiser blir karanteneplikten foreløpig opprettholdt.

Les også: FHI-sjef Camilla Stoltenberg: – Alle i familien min har hatt dramatiske opplevelser (+)

Mer fra Dagsavisen