Innenriks

Romfartsekspert Erik Tandberg er død

Romfartsekspert Erik Tandberg er død, 87 år gammel. Sivilingeniøren ble landskjent da han kommenterte månelandingen direkte for NRK i 1969.

Romfartsekspert Erik Tandberg er død, 87 år gammel. Det melder NRK.

Det er Tandbergs datter som bekrefter bortgangen via SMS:

«Pappa gikk bort i går kveld etter et kort sykeleie. Det var fredelig og vakkert, og familien og venner er i sorg,» skriver hun. 

Tandberg dekket månelandingen til Apollo 11 i 1969 direkte for NRK, i samlag med journalist Jan P. Jansen. I en 17 timers lang sending kommenterte den da 36 år gamle sivilingeniøren det historiske øyeblikket for norske seere fra studioet på Marienlyst.

Les Dagsavisens portrett med Tandberg: Skjelt ut av Gagarin, dus med Armstrong

OSLO 20071118:
Buzz Aldrin -det andre menneske i historien som satte foten på månen - kom til Oslo søndag for å være hovedtaler ved Astrofestivalen på Universitetet i Oslo. Aldrin, som satte sitt fotavtrykk i månestøvet bare 19 minutter etter Armstrong, er nå en dedikert omreisende ambassadør for utdannelse og nye fremstøt i rommet. Her intervjues han av NRK sammen med Erik Tandberg (tv).
Buzz Aldrins egentlige navn er Edwin Aldrin.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Erik Tandberg sammen med Buzz Aldrin, det andre menneske i historien som satte foten på månen, under et intervju i Oslo i 2007. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Luftforsvaret og NASA

Tandberg ble født den 19.oktober 1932 i Oslo. Det ble forventet at han skulle følge i farens fotspor og bli forretningsmann. Men da Luftforsvaret søkte mannskap lot ikke Tandberg, som fra ung alder av hadde stor interesse for fly, muligheten passere.

Karrierevalget bragte han senere til USA, hvor han studerte metallurgi ved Stanford University, California i 1959. Senere jobbet han for Luftforsvaret hjemme i Norge.

Siden tok han permisjon for å gjennomføre studier i rakettmotorer og forbrenningsteknologi ved Princeton University, New Jersey i 1964–65. Studiet ble gjennomført med stipend fra både Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd og NASA.

OSLO 19640410 Sivilingeniør og romfarts-ekspert Erik Tandberg.
Foto: Erik Thorberg / NTB / Scanpix

Erik Tandberg i 1964. Foto: Erik Thorberg / NTB / Scanpix

Rørende og spesielt 

Med årelang ekspertise ble det Tandberg som kommenterte månedlandingen fra NRKs studio i 1969.

Da Neil Armstrong tok menneskehetens første skritt på månen geleidet Tandbergs stemme det norske folk gjennom det historiske øyeblikket.

– Jeg var rørt, sa Tandberg om hendelsen til Dagsavisen i juni 2019. 

– Jeg ble sittende i studio og kommentere repriser av sendingen til langt ut på morgenkvisten. Til slutt var det bare meg og en kameramann igjen som satt og duppet i studio. Det var spesielt. Menneskehetens første ferd og første landing på en annen klode er noe man gjør for første gang bare én gang.

Mer fra Dagsavisen