– Det er svært sannsynlig å finne den aktuelle bedriften, mener Thor Kamfjord hos Norner, selskapet som har stått for analysene.
De viser at pelletsene er laget av en variant av plastmaterialet polypropen, som bare svært få norske bedrifter benytter seg av. Det er også bare et fåtall produsenter av denne typen plastråstoff, ifølge Norner.
– Dette snevrer inn etterforskningen, påpeker Kamfjord.
Les også: Ambisiøs plastaksjon: Skal rydde 40 prosent av norskekysten på tre år
Flere hundre kilo
Som Dagsavisen skrev i slutten av mars, samlet Skjærgårdstjenesten i Fredrikstad og Oslofjordens Friluftsråd da opp flere hundre kilo med plastpellets fra strender i Østfold i løpet kort tid. Senere er det også blitt funnet store mengder med plastpellets i Vestfold. Også Marin Omsorg, Fjorden Ren, frivillige og en rekke kommuner har vært involvert i selve oppryddingsarbeidet, mens Handelens Miljøfond har støttet det økonomisk.
Saken fortsetter under bildet.

De små plastperlene lå strødd langs strendene i Østfold. Foto: Mimsy Møller
Oppryddingsarbeidet har fortsatt med blant annet støvsugere, gjennom hele påska. Dette er et pirkearbeid av dimensjoner, etter som det går mer enn 47.000 pellets på ett kilo, ifølge Norner.
– Det er et alvorlig utslipp. Spesielt dyrelivet er utsatt. De tror disse plastpelletsene er mat og spiser dem, opplyste seksjonssjef Karsten Butenschøn i Klima- og miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Viken, da han uttalte seg om saken til Dagsavisen i begynnelsen av april.
Over tid blir pellets som ikke blir spist, malt opp til ørsmå plastpartikler som kan være skadelige på mange andre måter.
Les også: Slik er Oslofjorden på bunnen
Brev til «mistenkte»
Parallelt med oppryddingen har jakten på den eller de ansvarlige for utslippet, fortsatt. 3. april sendte Fylkesmannen i Oslo og Viken brev til alle bedrifter som er registrert som plastprodusenter i det aktuelle området. Bedriftene ble blant annet bedt om å opplyse om de bruker plastpellets, hvordan de lagrer dem, hvem de kjøper det av og hvem som transporterer dem.
Så langt har Fylkesmannen fått fire svar, får Dagsavisen opplyst tirsdag ettermiddag. Flere bedrifter er med det blitt fjernet fra lista over mulige mistenkte.
Nye mistenkte har i stedet kommet til.
– Vi har fått opplysninger om flere bedrifter i vårt område som bruker plast i sin produksjon, og de får tilsendt brevet vårt i dag, opplyser Karsten Butenschøn.
Les også: – Bør vurdere bøter for å kaste sigarettsneiper på gata
Identiske prøver
Thor Kamfjord hos Norner sier neste skritt i jakten på den eller de skyldige, vil være å be om prøver fra pelletslagrene til de mest aktuelle bedriftene.
– Får vi en match med de analysene vi allerede har gjort, regner jeg med at det også blir en dialog om hva som kan ha skjedd, sier Kamfjord.
Da Norner ble kjent med utslippet etter artikler i blant annet Dagsavisen, tok selskapet umiddelbart kontakt med Naturvernforbundet, Oslofjordens Friluftsråd og Fylkesmannen i Vestfold Telemark for å tilby sin bistand. Oslofjordens Friluftsråd responderte ved å sende Norner tre prøver på hver 100 gram med pellets samlet inn i Fredrikstad, Tofte og Larvik.
– Analysene våre viser at de tre prøvene er identiske, forteller Kamfjord.
Denne typen plastpellets brukes blant annet til produksjon av avløps- og kloakkrør.
Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen