Innenriks

Ber om bærekraftige krisepakker

Først må vi bruke krisepakkene til å redde flest mulig arbeidsplasser. Deretter må vi prioritere bedrifter som vil bidra til å redde miljøet og klimaet, anbefaler miljøorganisasjonene.

– Nå har vi en gyllen mulighet til å vri samfunnet i en mer bærekraftig retning. Det må gå fram av krisepakkene framover, sier Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet, midt oppe i all koronaelendigheten.

– Vi er allerede på vei inn i fase to av krisen, konstaterer Marius Holm, daglig leder i Miljøstiftelsen Zero.

– I gjenopplivingen av økonomien vil det ikke være riktig å komme med kraftig økonomisk stimulans til olje- og gassnæringen. I stedet må vi vri slik økonomisk stimulans over til havvind og karbonfangst og- lagring.

Les også: – Faren er stor for at klima, miljø, fattigdom og ulikhet vil bli tillagt mindre vekt (+)

10-20 milliarder

Fredag morgen la regjeringen fram en ny kompensasjonsordning rettet mot bedrifter som har fått svi hardt økonomisk på grunn av koronaviruset. Ordningen innebærer at regjeringen vil bruke 10 til 20 milliarder kroner i hver av de to kommende månedene, til å dekke faste kostnader bedriftene har, slik som husleie og forsikringer.

Tidligere denne uka uttalte Marius Holm i Zero at «i den første fasen av koronakrisen handler det meste om å begrense smittespredning og sikre at levedyktige bedrifter ikke går over ende.»

– Hvordan skal «levedyktige bedrifter» forstås? Inkluderer de også miljø- og klimaverstinger?

– I den fasen vi er i nå, må driftsstansen i alle deler av næringslivet møtes med generelle virkemidler som favner alle. Også arbeidsplasser som vi gradvis skal bort fra, svarer Holm.

– Jeg ser ingen konflikt her. Vi må skille mellom det akutte og mer langsiktige, tilføyer han.

Les også: Åtte av ti vedtak om fritak fra denne loven gir negative konsekvenser for planter og dyr i Norge

– Sikre jobbene

Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet, er av samme oppfatning.

– Nå må vi sikre at folk får beholde jobbene sine, unngår økonomisk ruin og mister hus og hjem. Vi er klare på at det er det viktigste nå, sier han.

– Så også virksomheter som er miljø- og klimaverstinger må reddes nå?

– Vi må skille mellom å hjelpe folk nå og hva som bør gjøres på lengre sikt, svarer Håpnes.

– Når vi så kommer over bøygen må vi vri investeringene slik at vi kan få en omstilling til et mer bærekraftig samfunn. Da må særlig miljø- og klimaverstingene bidra.

Les ogå: Klarer ikke å redde naturen

Forslag til løsninger

Miljøorganisasjonene har nå sendt brev til både Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet med en rekke forslag om hvordan Norge kan omstilles i en mer miljøvennlig retning.

Dette er forslagene:

  • Satse på naturbaserte løsninger på klimakrisen.
  • Redusere oljeavhengigheten.
  • Unngå krisetiltak som er direkte skadelige for natur og klima.
  • Intensivere restaureringen av naturen.
  • Styrke kommunenes miljøarbeid.
  • Styrke tilskuddene til miljøtiltak.
  • Utbedringer og satsing på framtidens transportløsninger.
  • Et mer bærekraftig og rettferdig landbruk.
  • Krisebistand til friluftslivsorganisasjonene.
  • Internasjonal solidaritet

Les også: Han vil endre streikevåpenet

– Tiltak som ikke bremser

Dette er forslag som både Naturvernforbundet, Sabima, Natur og Ungdom, WWF Verdens naturfond, Spire, Miljøagentene, Greenpeace, Regnskogfondet, Utviklingsfondet, Framtiden i våre hender og Forum for Utvikling og Miljø står sammen om.

Zero på sin side, har lansert en egen grønn krisepakke.

– Når politikerne nå leter etter tiltak for et næringsliv i krise, er viktig å gjøre tiltak som ikke bremser det grønne skiftet. Vi bør gjennomføre investeringer i teknologi og infrastruktur som skaper arbeid nå og utslippskutt i årene framover, sier Marius Holm.

– Det grønne skiftet vil kreve betydelige investeringer de neste tiårene, investeringer vi uansett må gjøre for å omstille Norge til et lavutslippssamfunn og for å diversifisere vår økonomi. Gjennom å framskynde investeringene, kan vi bidra til å få fart på økonomien, samtidig som vi også setter fart på det grønne skiftet.

Mer fra Dagsavisen