Innenriks

Kjæledyrenes koronaliv

I Italia er det blitt observert folk som lufter falske kjæledyr for å komme seg ut under portforbudet, og fra Frankrike rapporteres det om slitne selskapshunder som lånes ut til venner og naboer. I kampen mot ensomhet tyr stadig flere til menneskets beste venn.

Bilde 1 av 2

En av dem er blandingshunden Røst.

Han bor til daglig i Maridalen sammen med flere andre, både tobeinte og firbeinte, men har denne uka byttet ut skog med asfalt for å for å holde Katrine Hellem (32) med selskap.

– Alle dager er blitt helt like, det er som en grøt.

Hun er økonomisjef i et konsulentselskap, bor alene i en leilighet på Alexander Kiellandsplass - og har hjemmekontor på andre uka. Det begynner å bli ensomt.

–  Alle de faste avtalene mine er blitt borte. Rideskolen er stengt, treningssenteret er stengt. Alt føles som et eviglangt friminutt.

Kollegene ser hun nå bare på skjermen, reisen til og fra kontoret på Lysaker er byttet ut med avstanden fra senga til kjøkkenbordet. Hun har lånt seg puslespill, og understreker at det absolutt ikke er synd på henne, som har både jobb og en kjæreste. Men dagene er blitt lange.

Og det er altså her Røst kommer inn i bildet. Den lille blandingshunden på tre år tilhører ei venninne. Etter første uka med hjemmekontor, ringte Katrine venninna si og ba pent om å få låne hunden.

– Jeg kjente at jeg trengte selskap, rett og slett.

Tomme gater og torg: Vi skal holde oss hjemme. Ingen vet hvor lenge (Dagsavisen+)

Bra for psyken

For mange er det å ha hund helt avgjørende for å gi dem et meningsfullt og godt liv. Det kan nok også bli forsterket av den situasjonen vi er i nå, hvor kontakten mennesker imellom må begrenses, sier Kjetil V. Johansen, medierådgiver og politisk rådgiver i Norsk Kennel Klub, hundeeiernes organisasjon.

FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no #cfwesenberg

Det er liten grunn til passe opp for Passopp, selv om koronasmitten har snudd opp ned på det meste. - Korona er ikke et dyrehelseproblem, sier  Kjetil V. Johansen, medierådgiver og politisk rådgiver i Norsk Kennel Klub.​ Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

– Vi vet fra før at særlig ensomme mennesker og mennesker som sliter psykisk på ulike områder, har stor nytte og glede av hund. Hunden gir naturligvis godt selskap i seg selv, og i tillegg får den eieren ut på tur i frisk luft, noe som kan være godt både for den psykiske og fysiske helsa, fortsetter Johansen.

Det kan Katrine Hellem kjenne seg igjen i.

– Når alle de andre rutinene du har i hverdagen plutselig ikke eksisterer lenger, og det som vanligvis gir deg livsglede ikke er tilgjengelig, så trengte jeg å finne noe som kunne kompensere litt. Med en hund får du noen naturlige avbrekk i løpet av dagen. Du er blant annet tvunget ut på tur tre ganger om dagen. Og hunder lever veldig i nuet. Det kjenner jeg er en bra ting å være med på nå som tilværelsen ellers er ganske usikker.

###

Katrine Hellem fikk låne hunden Røst av ei venninne.

Han gjør hverdagen mer meningsfull, forteller hun. Foto: Hilde Unosen 

Les også: – Må få løpe fritt

Koronahjelp

Under kategorien «Koronahjelp» på Finn.no er det nå mange som tilbyr seg å lufte hunden din hvis du selv er syk eller i karantene. I den nyoppstartede facebook-gruppa «Oslo hjelper Oslo» er det også hunder som blir lånt ut for å holde folk med selskap, sånn som Røst.

Noen uttrykker bekymring for smitte, men ifølge Veterinærinstituttet innebærer det ingen koronafare å omgås noen av landets anslagsvis 560.000 hunder. På sine hjemmesider skriver Veterinærinstituttet blant annet følgende om dette:

«Det er ikke dokumentert at dyr kan smittes med det nye koronaviruset eller at de kan utgjøre en smittekilde for mennesker.»

Koronaviruset spres «fra menneske til menneske og er først og fremst et folkehelseproblem og ikke et dyrehelseproblem.»

«Det er ikke beskrevet sykdom eller smitteutskillelse av dette viruset hos husdyr eller kjæledyr, og det er heller ikke dokumentert at mennesker kan smitte dyr.»

«Du kan gå tur med eller passe kjæledyrene til andre som er syke med koronaviruset.»

Les også: Undersøker massedød blant måker

– Vaske hendene

Veterinærinstituttet oppfordrer like fullt alle til å ta forholdsregler i kontakt med hunder:

«Det er ikke utelukket at et dyr vil kunne ha viruspartikler i pels, hud og slimhinner en periode etter kontakt med et smitteførende menneske.»

«Det er alltid anbefalt å vaske hendene etter kontakt med dyr.»

«Det er som alltid lurt å unngå at kjæledyr får slikke mennesker i ansiktet.»

Veterinærinstituttet skriver også at det «følger med på forskningen og kunnskapsutviklingen på dette området, og vil oppdatere sine råd ved behov.»

– Vårt råd til hundeeiere er å følge helsemyndighetenes anbefalinger og retningslinjer, sier  Kjetil V. Johansen i Norsk Kennel Klub.

Hvis helsemyndighetene anbefaler at du skal være inne på grunn av sykdom, kan det være en god idé å få en venn, et familiemedlem eller en nabo til å lufte hunden for deg, og eventuelt passe på den i en litt lenger periode.

Johansen oppfordrer folk til å være nøye med håndhygienen.

– Viruspartikler kan overføres ved at man berører gjenstander en syk person har vært i kontakt med, som for eksempel et halsbånd eller en hundeleke, så det er alltid lurt å være oppmerksom på dette hvis man for eksempel passer en syk persons hund, anbefaler han.

Hundereportasje

Foto: Hilde Unosen

Nå er det mange som får lange dager hjemme. Men en hund må ut, selv om verden utenfor vinduet er snudd opp ned for tida.. Foto: Hilde Unosen 

342 annonser på Finn.no

På Finn.no ligger det i skrivende stund ute 342 annonser fra par, enslige og familier som ønsker seg hund. Om det er mer eller mindre enn vanlig, har ikke pressekontakt hos Finn.no, Adele Blystad Cappelen, tall på for øyeblikket.

Fod-gården i Oslo driver med omplassering av dyr, og har for tiden 18 hunder til omplassering på gården. På grunn av koronautbruddet holder de nå inntaket av nye hunder på et absolutt minimum, og tar bare inn krisetilfeller.

– De som driver med omplassering av hunder sier de merker økt pågang, skriver kommunikasjonsansvarlig Mette Sommer i en e-post til Dagsavisen

– Dette gjelder både personer som ønsker å få hjelp til å omplassere hunden sin, men også personer som ønsker å være kortvarig fosterhjem.

De opplever derimot ikke nevneverdig oppgang av personer som ønsker å adoptere hunder permanent.

Men en annen ting vi har merket oss er at det i media omtales at flere går til innkjøp av valp nå som de har hjemmekontor eller er i karantene. Dette gjør at vi frykter en økning i personer som vil trenge hjelp til omplassering når hverdagen normaliserer seg, og valpen er blitt unghund. 

Gården er for tiden stengt for besøkende på ubestemt tidspunkt på grunn av koronautbruddet.

Våre tips: 30 aktiviteter å gjøre hjemme med barn (Dagsavisen+)

Hund er ikke et impulskjøp

– Det er ingenting i veien med å kjøpe seg hund nå, men det bør være noe man har tenkt på også før den ekstraordinære perioden vi er inne i nå. I tillegg er det kanskje enda viktigere enn før å ha en plan for hva man gjør med hunden om man selv skulle bli syk, eller av andre grunner må ha noen til å passe på hunden, sier Kjetil V. Johansen i Norsk Kennel Klub.

Men det å kjøpe hund bør alltid være en veloverveid avgjørelse. Å kjøpe en hund på impuls fordi man i en kort periode har behov for selskap, er ingen god idé, svarer Johansen.

Lykkelige dager for uvitende hunder

Etter som mange har hjemmekontor er unntakstilstanden kanskje til fordel for mange hunder? Tror du mange hunder nå får gå flere turer enn til vanlig?

– Vår oppfatning er at hundeeiere flest er veldig flinke til å aktivisere hundene sine, også til vanlig, og at de får flere gode turer i løpet av en dag. Men det er nok mange hunder som er fornøyde med mer oppmerksomhet enn vanlig i disse dager, når eierne må være hjemme til enhver tid, avslutter Kjetil Johansen i Norsk Kennel Klub.

Eller som det står i en post på instagramkontoen til JodelNorge:

Tenk å være en lykkelig, uvitende hund nå. En vakker dag slutter eieren å gå på jobb åtte timer om dagen, så man får være med favorittpersonen sin 24/7.

Mer fra Dagsavisen