Innenriks

Hadde ett døgn på å komme seg 800 kilometer

Guro Majormoen ankom Manila med venner til første stopp på et sju uker langt eventyr i Sørøst-Asia. Dager senere var de strandet på en øde øy uten mat og tilknytning til omverdenen. Så begynte den strabasiøse turen hjem.

Bilde 1 av 5

Da beskjeden kom fra norske myndigheter om at nordmenn på utenlandsreise burde komme seg hjem så raskt som mulig, var Guro Majormoen fra Gulskogen og hennes venner på en øde øy i Filipinene uten dekning på telefonen.

Dagen etter kom beskjeden om at all innenlandsflyvning i landet ble stanset lørdag, og da var gode råd dyre for venninnegjengen som var 800 kilometer unna flyplassen de måtte nå for å komme hjem.

– Du kan si det var relativt stressende å få den beskjeden når vi fikk kontakt med omverdenen igjen, og da spesielt ettersom vi samtidig fikk med oss beskjeden om at alle nordmenn burde returnere hjem så raskt som mulig. Vi var i kontakt med alle fra Kilroy, Folkehelseinstituttet og Utenriksdepartementet uten at de kunne hjelpe oss, så jeg begynte å få litt småpanikk der en stund, forteller Guro om de hektiske timene etter at de forsto at de måtte komme seg hjem.

LES OGSÅ: Korona, karantene & hjemmekontor

Sendt til en øde øy uten mat og drikke

Opprinnelig var planen å reise videre fra Filipinene til Thailand, Singapore og Bali på en sjuukers pakketur bestilt gjennom Kilroy som venninnegjengen hadde gledet seg til i mange måneder.

– Det var ikke så mye som gikk som planlagt på den turen kan du si. Vi kom ned på mandag kveld, og allerede tirsdag måtte hele gruppen vår inn på sjukehuset for å bli testet etter at en australier i gruppen vår hadde feber og andre symptomer. Det tok fryktelig lang tid og hele turen var egentlig uforutsigbar fra start til mål, sier hun.

Verken australieren eller noen andre i reisefølge testet positivt for koronaviruset, som gjorde at de sent på kvelden kom seg avgårde til der de skulle sove. Men på grunn av lokalbefolkningens skepsis var det ikke lenger plass til dem i de bungalowene som hadde blitt lovet.

– Selv om vi ikke hadde fått påvist smitte noen av oss var de lokale livredde for at vi skulle smitte dem, slik at vi ikke fikk lov til å sove der vi egentlig skulle. I stedet ble vi sendt ut til en øde øy utenfor der vi skulle bo, uten telefondekning eller noen stabil mat eller vannforsyning. Turen ble plutselig noe helt annet enn vi så for oss, og vi fikk heller ingen informasjon om noe, så vi var litt bekymret en stund der, forteller Majormoen.

LES OGSÅ: LO og NHO krangler om hvor lenge bedrifter må lønne ansatte som blir permittert (+)

– Følte oss litt som Robinson Crusoe

Tidligere på dagen tirsdag hadde de fått besøkt attraksjonen Underground River i Puerto-Princesa, som er en fjellrik nasjonalpark kjent for en underjordisk elv og huler med båtturer. Det var det eneste på turen de faktisk fikk oppleve som gikk nogenlunde som normalt, før de altså måtte tilbringe de neste dagene på en øde øy utenfor Puerto-Princesa.

– Vi fikk fraktet mat og andre varer til oss og bodde på den øya i telt, slik at vi klarte oss. Men vi visste ikke hvor lenge vi måtte være der, og siden vi ikke fikk kontakt med resten av verden, visste vi ikke hva som foregikk hjemme. Så vi følte oss litt som Robinson Crusoe, strandet på en øde øy uten mat og vannforsyning og uten at vi visste om vi kom oss videre eller hjem. Det var litt av en opplevelse, sier 19-åringen og fortsetter:

Jeg og et par andre norske i reiseguppen ville egentlig tilbake til de bungalowene vi skulle sove i så fort som mulig, da det var en av tingene vi hadde gledet oss til på turen. Det fikk vi beskjed om ikke kom til å skje, og ingen av oss visste noe og heller ikke guidene vi hadde med oss fikk noen informasjon ut over at vi måtte bli på den stranda til vi fikk en annen beskjed, forteller Majormoen.

LES OGSÅ: Tidsfordriv i karantenetid

Ingen dekning skapte problemer

Samtidig som guidene prøvde å få tak i mer informasjon og myndighetene i Norge innførte de strengeste tiltakene i fredstid her hjemme, prøvde Majormoen og hennes venninner å leve som normalt og få dagene til å gå på øya.

– Det var egentlig ikke sånn kjempemye å gjøre, men da vi dro på snorkling fredag morgen fikk guiden vår endelig dekning på telefonen og så hva som hadde skjedd. Både at vi ble oppfordret til å komme hjem, men også at myndighetene i Filipinene hadde bestemt seg for å stenge alle andre flyplasser enn den i Manila og kansellere all innenlandsflyvning dagen etter, forteller hun.

Dagen som hadde startet med snorkling i et rolig tempo utenfor en øde øy i Filipinene endret derfor raskt karakter til at de måtte få tak i flybilletter for å komme seg tilbake til Manilla, som er omlag 800 kilometer fra Puerto-Princesa.

– Det at vi ikke hadde dekning var et stort problem for oss, siden alle flybillettene vekk fra der vi var hadde blitt revet bort da vi skulle kjøpe billetter. De andre på øya hadde tydeligvis fått beskjeden før oss, og for å komme oss vekk fra øya måtte vi vise at alle i reisefølget hadde billetter, hvis ikke risikerte vi å måtte bli værende der, sier Majormoen.

LES OGSÅ: Butikksjef trår til for koronafaste naboer

Reddet i siste liten

Hun sier at lokalbefolkningen egentlig ønsket å få de vekk så raskt som mulig, da de var redde for at de som turister skulle spre koronaviruset og smitte dem. Samtidig kom de seg ikke vekk fordi de ikke fikk tak i flybilletter.

– Vi ringte og snakket med folk hjemme om de kunne hjelpe oss, vi snakket med Kilroy og andre reiseselskaper, og vi prøvde til og med å sjekke om det gikk an å ta ferge eller komme seg til Manilla på andre måter, men fredagen gikk og vi fikk ikke tak i noen billetter, forteller Majormoen.

Etter planen skulle all innenlandsflygning stenges lørdagen, og hvis de ikke kom seg til Manilla den dagen, kan det fortsatt hende de fortsatt hadde blitt sittende på den øde øyen utenfor Puerto-Princesa.

– Tidlig på lørdagen oppdaget OneLife, som var ansvarlige for den guidede turen vår at det hadde blitt satt opp et ekstrafly til Manilla. De klarte å få tak i billetter til oss alle, slik at vi kom oss vekk fra den øya vi var på og kom oss tilbake til Manilla og fikk tatt flyet hjem til Norge på lørdag kveld. Hvis vi ikke hadde rukket det i tide og flyplassene hadde blitt stengt vet jeg ikke hvordan vi skulle kommet oss hjem, så det var veldig flaks, sier hun.

LES OGSÅ: Strenge bøter for å bryte karantenereglene

– Ble mye dyrere enn vi så for oss

Etter mellomlanding i Bangkok og totalt 16 timers reisevei landet Guro og venninnegjengen på Gardermoen søndag kveld, før det bar rett i hjemmekarantene i Drammen. Noe de egentlig er glade for nå.

– Før vi reiste hadde vi forhørt oss om at det var trygt å dra og om det var noe som sto i veien for at vi kunne dra på denne turen. Da var det ikke så ille, så at det skulle få så store konsekvenser på så kort tid så vi ikke komme. Plutselig gikk vi fra å være på tidenes opplevelse før vi plutselig hadde 24 timer på oss til å komme oss ut av landet. Det var litt av en opplevelse, forteller hun.

Og billig ble den heller ikke.

– Vi måtte kjøpe businesbilletter for å komme oss hjem fra Manilla lørdag ettermiddag, og de kostet ganske mye. Vi visste heller ikke om vi klarte å komme oss til Manilla i tide, så vi kjøpte også billetter både søndag og mandag i tilfelle, så turen ble veldig mye dyrere enn vi så for oss ja. Også fordi vi jo hadde betalt for hele den syv uker lange turen på forhånd, så det veldig mye penger som har forsvunnet nå og det er jo veldig kjipt da, sier Majormoen som forteller at de er i dialog med både Kilroy og andre om å få tilbake deler av det de har lagt ut.

LES OGSÅ: – At vi nå er i samme båt kan gi en følelse av fellesskap

Har allerede avtalt å dra på ny tur

Vel hjemme i karantene i Drammen føler Guro seg frisk og rask da Dagsavisen Fremtiden snakker med henne på telefonen, men sier at de neste 14 dagene kommer til å bli ekstra tunge siden de vet hva de nå går glipp av.

– Vi hadde jo planlagt og sett fram til denne turen lenge, så det er jo utrolig kjipt at vi måtte avbryte den så tidlig og ikke fikk gjennomført den. Vi har jo sett på bilder av de stedene vi skulle til og gledet oss til mye sol og varme og opplevelser for livet, men når situasjonen ble som den ble var det aldri aktuelt for oss å fortsette. Vi tok rådet om å komme oss hjem så fort som mulig, så får vi heller planlegge å ta igjen turen senere, forteller Majormoen som sier at hun allerede har snakket med venninnene sine om å prøve igjen.

Siden de andre landene de skulle til også har innført reiserestriksjoner hadde venninnene uansett ikke klart å komme seg videre, og derfor var det eneste alternativet å vende hjem.

– Jeg tok det på alvor med en gang, og ble egentlig kjempestresset over hvordan vi skulle komme oss hjem. Jeg har aldri vært på en sånn tur alene før, så jeg lærte kjempemye både om meg selv og hvordan det er å få til mye på egenhånd, sier Majormoen som nå skal bruke karantenetiden til å se tilbake på en opplevelse for livet.

LES OGSÅ: Myten om den spreke nordmann

Mer fra Dagsavisen