Innenriks

Du har 100.000 kroner og vil ha langsiktig avkastning. Hva gjør du med pengene?

Les hva ekspertene svarer.

Processed with VSCO with ke1 preset

Foto: Nordea

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea

– Du har 100.000 kroner og vil ha langsiktig avkastning. Hva gjør du med pengene?

– Jeg tenker umiddelbart på aksjemarkedet og fond. Vi liker å handle på salg. Den jakken du så sårt har lyst på, kan nå kjøpes til en redusert pris. Slik er det også i aksjemarkedet. Når aksjekursen går ned, betyr det at prisen nå er lavere enn det den var før. Da får du mer fondsandeler for pengene og kan være med på oppgangen når markedet henter seg inn igjen.

– Før du plasserer pengene i fond, må du tenke på hvor mye du har råd til å tape. De som investerer i aksjer eller fond vil før eller senere oppleve nedgang i markedene. Forventet avkastning og risiko tar høyde for både oppturer og nedturer i markedet.

– Historiske tall viser at aksjemarkedet gir best avkastning på lang sikt. Noen ganger er det litt vanskelig å vite hvor lenge en må være i aksjemarkedene for å være sikker på å få pengene igjen. Det tryggeste kan være å investere i fond over en lengre periode og ikke alt på en gang.

– Hvis aksjemarkedet aldri svinger, vil det heller ikke bli noe særlig avkastning på pengene dine. Analyser over utviklingen på lang sikt viser at avkastningen i året etter markedsuro ofte er høyere enn når markedet er rolig.

Oslo  20161021.
Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika 

– Du har 100.000 kroner og vil ha langsiktig avkastning. Hva gjør du med pengene?

– Det er vanskelig å gi individuelle råd, men generelt vil jeg si at du ikke bør tenke så annerledes enn du gjorde ved årsskiftet. Markedene avspeiler all kjent informasjon – alltid uansett. Så når aksjemarkeder ser billigere ut nå enn før, skyldes det at fremtiden er blitt dystrere.

– Likevel, ikke selg nå bare fordi du er blitt mer redd, eller oppmerksom på farene som alltid har vært der. Hold en risikoprofil du sover godt med.

– Pensjonstips: Er du ung bør du ha det meste av dine sparepenger i aksjer og eiendom, mens du kan trappe ned risikoen når du nærmer deg pensjonsår.

###

Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Maren Stangeland Oftedal, produktsjef sparing i SpareBank 1 SR-Bank

– Du har 100.000 kroner og vil ha langsiktig avkastning. Hva gjør du med pengene?

– Ønsker du langsiktig avkastning, er aksjemarkedet et godt alternativ for sparepengene. I disse urolige tider må du være komfortabel med investeringer i aksjemarkedet og ikke trenge pengene på kort sikt. For de fleste vil det være fornuftig å kjøpe brede aksjefond, norske eller globale.

– Det kan virke skummelt å tenke at du skal investere nå, hva om markedet faller enda mer? Fond og aksjer har sunket betydelig i verdi verden over, og en kan anse fallet som en anledning til å investere siden fond og aksjer har blitt billigere.

– Planlegger du å gjøre en investering på 100.000 kroner nå, er det derfor viktig at du holder deg til planen om å spare langsiktig og ikke selge i panikk dersom børsen skulle gå enda mer ned. Da taper du pengene du har investert. Derfor må du kunne avse disse pengene i hvert fall fem år frem i tid og beholde roen.

– Er sparingen din langsiktig, vil historisk et børsfall gå over slik at du vinner det tapte tilbake. Historien har vist at det er nettopp når børsene faller at en bør investere. Kjøp deg inn gradvis kan være et godt tips!

– Et alternativ til å investere 100.000 på en gang, vil være å fase disse pengene inn over en periode. Det er 10 måneder igjen av 2020. Kanskje du kan kjøpe et norsk eller globalt aksjefond for 10.000 kroner i måneden? På den måten har du investert dine 100.000 løpende gjennom disse urolige børs tider og jevnet ut svingningene.

Oslo, Norway 20160429.
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1

– Du har 100.000 kroner og vil ha langsiktig avkastning. Hva gjør du med pengene?

– OK, jeg har 100.000 og tenker langsiktig avkastning. Jeg har altså ikke bruk for pengene på mange år. Dette ville jeg gjort:

1. 10.000 i aksjefond: 5000 i et globalt indeksfond og 5000 i globalt grønt/bærekraftig fond. Resten, 90.000 står i banken.

2. Neste måned putter jeg nye 5000 inn i hvert av de to fondene. Da har jeg 80.000 i banken.

3. Dette gjentar seg hver måned i ti måneder.

– Etter ti måneder er 100.000 investert i to aksjefond med ulik investeringsprofil. Jeg har kjøpt meg gradvis inn i fondene og dermed redusert risikoen for å kjøpe på et dårlig tidspunkt. Forhåpentlig har jeg i snitt kjøpt til relativt lave kurser og kan se fram til mange år med opp- og nedturer, men flest og lengst oppturer.

– Jeg tror avkastningen i aksjemarked på lang sikt vil være bedre enn bankrenta. Kursfallet de siste ukene endrer ikke på den oppfatningen. Selv om kursene kan falle mer, er erfaringen fra tidligere nedganger at de alltid er blitt avløst av oppgang. Det tror jeg vil skje også nå.

– Jeg sprer investeringen på to fond med ulik investeringsprofil og ulike kostnader. Ett globalt indeksfond med lave kostnader og ett aktivt forvaltet globalt fond som har en grønn og bærekraftig profil.

– Jeg holder meg unna enkeltaksjer og bransjespesifikke fond, det er ikke noe for en vanlig privatperson.

– Jeg holder meg unna gull, råvarer og digitale valutaer. Svingningene er store og risikoen for stor.

– Jeg har allerede penger på konto, så jeg trenger ikke plassere enda mer penger i banken til lav rente.

– Jeg tåler svingninger og noe risiko, derfor plasserer jeg ikke pengene i andre renteinstrumenter som obligasjoner og rentefond.

###

Foto: Skagen

Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i Skagen

– Du har 100.000 kroner og vil ha langsiktig avkastning. Hva gjør du med pengene?

– Det beste rådet vi kan gi, er å skaffe en god relasjon til en kunderådgiver. En robust investeringsplan hjelper lite før man vet kundens risikovilje, kunnskap, erfaring og toleranse. Basert på dette bestemmes fordelingen mellom renteplasseringer med lavere risiko og aksjemarkedet, som har høyere risiko.

– Generelt bør norske investorer ha minst to tredjedeler av langsiktige investeringer i aksjedelen utenfor Norge. Ola og Kari Nordmann har nok risiko knyttet til Norge gjennom jobb, bolig, pensjon osv.

– I en langsiktig aksjeportefølje tenker vi at 50.000 plasseres i et globalt aksjefond, 20.000 til fremvoksende økonomier, 20.000 til Norden/Norge og 10.000 som «krydder»  i porteføljen (eiendom, teknologi, helse, egne preferanser).

– Er man usikker på tidspunktet? Start spareavtale som sikrer gradvis inngang til markedet! Tid i markedet er viktigere enn å spå markedet.

Mer fra Dagsavisen