Innenriks

Nå bør alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon holde seg hjemme

Folkehelseinstituttet har oppdatert råd til personer med symptomer på akutt luftveisinfeksjon: Nå bør de holde seg hjemme.

Saken er oppdatert

Folkehelseinstituttet har oppdatert råd til personer med symptomer på akutt luftveisinfeksjon: Nå bør de holde seg hjemme, heter det fra den kanten.

Det gjelder også lette symptomer på forkjølelse eller vondt i halsen, men de fleste trenger ikke å testes for koronaviruset. Testene forbeholdes sårbare grupper og helsepersonell.

Fylkeslege Janne Dahle-Melhus sier til NRK Rogaland at det nå er mer koronavirus enn influensasmitte i omløp.

De som har nærkontakt med personer som viser symptomer, kan fremdeles gå på jobb og trenger ikke gå i karantene. Det gjelder også helsepersonell. Det anbefales likevel fra Folkehelseinstituttet at de må være ekstra oppmerksomme på egne symptomer.

Så lang tid går det fra korona-smitte til symptomer i gjennomsnitt

Utvider kapasiteten

– Det vil bli enklere å teste seg fremover. Flere av de store universitetssykehusene er i ferd med å øke kapasiteten, sier fungerende assisterende helsedirektør, Espen Rostrum Nakstad, til NRK dagsnytt.

Han forteller at økt testing har fungert bra i land som Sør-Korea for å få kontroll på viruset, og redusert tilfellene av nye smittede.

– Vi var i en fase i forrige uke der vi begynte å miste kontrollen, og det var bakgrunnen til tiltakene som ble iverksatt på torsdag. Nå vil tiden vise om Norge har fått kontroll på viruset, sier Nakstad.

Han sier det er umulig å vite hvor lenge de tiltakene som er blitt iverksatt vil vare, slik som stengte skoler og grenser, men at de i første omgang vil vare i ti dager til, fram mot 26. mars.

Nye tester

Det er legemiddelselskapet Roche som står bak den nye såkalte cobas sars-CoV-2-analysen, som nå er blitt hurtiggodkjent i USA, skriver NTB.

Testen kan tas i bruk i markeder som godtar CE-merket, og Norge er dermed omfattet.

Oslo universitetssykehus (OUS) har en testmaskin i bruk allerede og får ytterligere en til uka. Én havner også på Ahus og kanskje én i Stavanger, opplyser Folkehelseinstitut

Det er legemiddelselskapet Roche som står bak den nye såkalte cobas sars-CoV-2-analysen, som nå er blitt hurtiggodkjent i USA.

Testen kan tas i bruk i markeder som godtar CE-merket, og Norge er dermed omfattet.

Oslo universitetssykehus (OUS) har en testmaskin i bruk allerede og får ytterligere en til uka. Én havner også på Ahus og kanskje én i Stavanger, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Les også: Korona: Her er alt du må vite - Symptomer, smitte, risiko, tiltak og tester

Anta at det er korona

Til NRK Sørlandet sier seksjonsoverlege ved Sørlandet sykehus, Benedicte Severinsen, at de som er snufsete eller forkjølet og lurer på om det kan være korona, kan gå ut ifra at det er det og holde seg hjemme i 14 dager.

Til Nettavisen legger Severinsen til at det ventes en kraftig økning i antall positive korona-tester.

– Vi har testet alle ansatte som har snufset og hatt forkjølelsessymptomer, og fortsatt er det slik at de fleste prøvene er negative. Men om utviklingen i Norge følger andre land som ligger foran oss, så vil antall smittede øke kraftig fremover.

Hun gjør det klart at det å holde avstand til andre nå er ekstremt viktig for å hindre en utvikling lik den vi ser i Italia.

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

Mer fra Dagsavisen