Innenriks

Vil bremse korona med sykling

Mer sykling kan begrense koronasmitten, mener både Norsk Friluftsliv, Syklistenes Landsforening og Ruter.

– Ikke alle kan ha hjemmekontor. Mange er nå opptatt av å begrense antall situasjoner der man har nærkontakt med mennesker, og for flere er sykkel et godt og attraktivt alternativ.

Det sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

– Sykle eller gå

Ruter er helt på linje med ham.

– De som har mulighet til å sykle og gå, oppfordres til det slik at det blir bedre plass til dem som må bruke kollektivtilbudet, oppfordrer kollektivselskapet med en helt sentral posisjon i Oslo og deler av Viken.

For å redusere risikoen for smittespredning i overfylte busser, trikker og T-banevogner, oppfordrer Syklistenes Landsforening arbeidsgiverne til å ta grep.

– Det å vite at sykkelen din står trygt og at klærne dine kan tørke uten å være til sjenanse for kolleger, er for mange viktige forutsetninger for å velge sykkel, sier Mata Eri.

Les også. Ullevål-sjef: – Det skjer koronasmitte i Oslo på kjøpesenter og på busser nå. Da må man ta grep

Mål om 20 prosent

Hun er prosjektmedarbeider for Sykkelvennlig arbeidsplass i Syklistenes Landsforening.

– Med den riktige tilretteleggingen kan arbeidsplasser motivere flere ansatte til å velge å starte dagen på to hjul, fortsetter Eri.

Det at vinteren har uteblitt i store deler av landet og at våren for lengst er her, tilsier også at mange faktisk har muligheten til å ta i bruk sykkelen nå, påpeker Norsk Friluftsliv, som er en fellesorganisasjon for 17 friluftslivsorganisasjoner.

Regjeringens mål er at 20 prosent av alle reiser i byene skal foregå med sykkel innen 2023. Det målet er de fleste byene fortsatt langt unna å nå.

Les også: Folkehelseinstituttet anbefaler at arrangementer med mer enn 500 deltakere avlyses eller utsettes