Innenriks

Oslo universitetssykehus: Ytterligere to ansatte koronasmittet

Ytterligere to ansatte ved øyeavdelingen til Oslo universitetssykehus er koronasmittet. Dermed er totalt fem ansatte smittet.

Saken er oppdatert

– Dette er grunnleggende epidemiologi. En koronasmittet smitter i gjennomsnitt to til tre nye, sier pressevakt ved OUS Anders Bayer til NTB.

Det er nesten dobbelt så høyt som for vanlig sesonginfluensa.

– Grunnen til det er at det er liten eller ingen immunitet mot dette viruset i befolkningen, sier Bayer.

Flere testes

De to nye smittede har tilknytning til det samme miljøet ved øyeavdelingen på Ullevål som de tre første. Lørdag opplyste sykehuset at 28 ansatte med symptomer ble testet for koronaviruset. Av disse er altså to bekreftet positive, mens resten er negative.

Søndag var beredskapsledelsen i sving med å teste stadig flere, og oppdaterte tall er ventet senere søndag, opplyser Bayer.

I alt er rundt 30 personer involvert i arbeidet.

Føler seg lurt

Sykehuset har erkjent at det var «uheldig» at den første ansatte som er erklært koronasmittet, fikk beskjed om at det ikke var nødvendig å teste seg da vedkommende tirsdag tok kontakt med infeksjonsmedisinsk bakvakt. Ifølge Aftenposten dreier det seg om en lege, som hadde vært på ferie i Nord-Italia og begynte å kjenne symptomer.

– Jeg føler meg lurt fordi jeg ble avvist da jeg spurte om å bli testet. Jeg er lege, og jeg hadde vært i Italia. Jeg burde blitt testet, sier legen, som først ble testet torsdag etter å ha insistert på dette. Dette viser at rutinene ved sykehuset ikke er i orden, mener legen, som sier det ikke er noen god følelse at flere kolleger nå er smittet.

Bedt om hjelp

Viruset får store konsekvenser for øyeavdelingen, og sykehuset har bedt Helse vest om hjelp for å sikre behandling av øyepasienter som trenger øyeblikkelig hjelp.

Med de to nye tilfellene på Ullevål sykehus er i alt er 17 personer nå bekreftet smittet av koronaviruset i Norge. Ingen skal være alvorlig syke.

I tillegg er mange satt i karantene rundt om i landet.

Les også: Ba folk gi penger til Visjon Norge for beskyttelse mot koronaviruset

Fakta om koronautviklingen i Norge

* Søndag 1. mars: Oslo universitetssykehus (OUS) opplyser at ytterligere to ansatte er smittet av koronaviruset. Dermed er totalt fem ansatte ved øyeavdelingen smittet. Landet over er totalt 17 personer bekreftet smittet.

* 29. februar: Folkehelseinstituttet opplyser at totalt 15 personer i Norge er smittet av koronaviruset, og at ingen av dem er alvorlig syke eller innlagt på sykehus. OUS bekrefter at tre ansatte ved øyeavdelingen er smittet.

* 28. februar: OUS bekrefter at en av deres ansatte, som nylig var på ferie i et høyrisikoområde i Nord-Italia, har fått påvist koronaviruset. Vedkommende er ansatt ved øyeavdelingen.

* 28. februar: Bergen kommune opplyser at en person bosatt i Bergen har fått påvist koronaviruset etter å ha vært på reise i Nord-Italia.

* 27. februar: Folkehelseinstituttet bekrefter at ytterligere tre personer har fått påvist koronaviruset. To av dem er bosatt i Oslo og har tilknytning til utbruddet i Italia, mens den tredje er bosatt i Bærum og har tilknytning til utbruddet i Iran.

* 26. februar: En kvinne bosatt i Tromsø som nylig hadde kommet hjem fra Kina, testet positivt for koronaviruset og holdes i hjemmekarantene.

* 26. februar: En mannlig norsk student bosatt i Firenze i Italia testet positivt på viruset. Han er innlagt på et lokalt sykehus med milde symptomer.

Mer fra Dagsavisen