Innenriks

Mange medisiner gir lav sexlyst

Flere av de mest vanlige medisinene på markedet har «endret libido» eller «erektil dysfunksjon» på sin liste over bivirkninger.

Bilde 1 av 4

Går du på flere legemidler med samme type bivirkninger, er det fare for at bivirkningene forsterkes gjennom en såkalt cocktail-effekt.

– Du kan miste interessen for å ha sex, få problemer med å oppnå orgasme, eller – hvis du er mann – oppleve tap av ereksjon, forklarer Morten Finckenhagen, som jobber som overlege ved Statens legemiddelverk.

Antidepressiva, p-piller og hjerte- og blodtrykksmedisiner er blant de vanligste legemidlene som kan gi trøbbel i paradis. Men også epilepsimedisiner, antipsykotika og smertestillende (opiater) kan gi ulike typer seksuelle bivirkninger.

Lykkepiller er verst

Ifølge Statens legemiddelverk ble det fra 2017 til februar 2020 rapportert om 142 tilfeller i Norge av nedsatt sexlyst og potensproblemer grunnet legemidler. Det gjelder spesielt legemidler som virker på nervesystemet, slik som antidepressiva.

– De såkalte lykkepillene, SSRI-preparatene, har vist seg å ha en forstyrrende effekt på utløsningen. Det å få orgasme kan bli vanskelig for både menn og kvinner, sier Finckenhagen.

Man antar at det er stor grad av underrapportering av denne gruppen bivirkninger. Over 330.000 nordmenn bruker antidepressiva ifølge Folkehelseinstituttets reseptregister. Anslagsvis 40 prosent av alle menn og 50 prosent av alle kvinner får seksuelle bivirkninger av å bruke SSRI-preparater, viser et sammendrag av tidligere studier.

Informasjon om bivirkninger skal optimalt sett være en del av lege- og -pasientsamtalen.

– I de tilfellene der man skal starte en behandling som kan gå ut over seksualfunksjonen, bør man prate om det på forhånd, men her slurves det nok en del, tror Finckenhagen, som tidligere har jobbet som fastlege i 30 år.

Hvis bivirkningene blir for plagsomme, finnes det flere tiltak man kan gjøre i samråd med lege – enten det er å justere dosen, bytte til et annet legemiddel eller vurdere ikke-medikamentelle behandlinger.

Tren deg til bedre sexlyst

– Fysisk aktivitet, forskjellige former for samtale- og psykoterapi og mindfulness er eksempler på metoder som kan ha god effekt på stressrelaterte plager, samt angst og depresjon, når sykdommen ikke er så alvorlig, sier Finckenhagen.

Regelmessig fysisk aktivitet og kostholdsendringer er også gunstig for de med høyt blodtrykk, diabetes og hjerte- og karsykdommer. Finckenhagen mener leger bør fremsnakke ikke-medikamentelle alternativer til pasienten der det er mulig, men påpeker også at noen medisiner mot alvorlige psykiske lidelser kan gi økt sexlyst som bivirkning hos enkelte.

– Depresjon gjør at man mister lysten på det som er hyggelig og godt i livet. Når du blir bra av depresjonen og får livslysten og gleden tilbake, kan også sexlysten bli bedre.

Han legger til at mange leger heldigvis har begynt å snakke mer åpent om sex med pasientene sine, og at man ser en positiv trend blant yngre leger i dag.

Sykdom kan være hovedårsak

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther har også hatt klienter som har opplevd at medisinbruk har gått utover sexlysten. Han mener likevel at det ofte har mer sammensatte årsaker.

– Sykdom gir mindre overskudd, noe som gjør at man ikke har like mye lyst på sex som da man var frisk. Jo lenger unna man er seksualitet, desto mindre savner man det. Det går litt i glemmeboka, rett og slett, sier Winther, som ofte bruker uttrykket «use it or lose it».

Finckenhagen forteller at det kan være vanskelig å skille hva som skyldes sykdommen i seg selv, og hva som skyldes medisinbruken.

– En rekke legemidler i hjerte/kar-området, ikke minst blodtrykksmedisiner, kan virke hemmende for ereksjonen. Men har du for eksempel hjertesvikt, diabetes eller trange blodårer, har du også en helse som utfordrer ereksjonen generelt.

Flere faktorer spiller inn

Det er naturlig at sexlysten går litt opp og ned. Det kan ha helt vanlige forklaringer som stress, sykdom eller overgangsalder.

– Mye sitter også mellom ørene, mener sexolog Winther, som sier han har hjulpet flere menn med ereksjonsproblemer som de trodde skyldtes medisinske forhold.

Finckenhagen mener man bør være obs på at legemidler kan påvirke sexlivet, selv om det oftest ikke er hele bildet.

– Det er så utrolig mange fasetter i kjærlighet og samliv som påvirker om folk har det bra og er fornøyd med seg selv, partneren sin og sexen, sier Finckenhagen.

Intimitet er viktig

Vedvarende lystproblemer kan føre til engstelse, krangling og dårlig selvtillit i parforhold. For en del går det ikke å trene bort symptomene eller kutte ut livsviktige medisiner. Hva gjør man da?

– Man bør vedlikeholde intimiteten, for veldig mange er dét kanskje det aller, aller viktigste, sier Winther.

Han råder par til å sette av tid til å dyrke hverandre i hverdagen, legge fra seg mobilen og snakke sammen. Ofte kan den psykiske belastningen av å oppleve ereksjonsproblemer eller lav sexlyst føre til at det låser seg enda mer.

– Samleie er ikke den eneste måten å ha sex på, og sexbegrepet kan med fordel utvides til å innbefatte kos og nærhet også, sier Winther.

Han legger til at det selvfølgelig finnes gode hjelpemidler for å få fart på sengekosen, og nevner både Viagra og glidemiddel.

Finckenhaugen kommer med en klar oppfordring til alle som mistenker at medisinene er årsaken til et labert sexliv: – Snakk med legen, det finnes ofte hjelp å få! (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen