Innenriks

Drapssiktet 15-åring avhørt uten forsvarer – politimenn må møte i retten

15-åringen som ble dømt for dobbeltdrapet i Kristiansand i 2016, ble avhørt i 40 minutter uten forsvarer. Nå må de to etterforskningslederne møte i retten.

Bilde 1 av 2

Gutten ble først avhørt som vitne, men da politiet oppdaget at han hadde blod på jakken sin, ble statusen endret til siktet, skriver Fædrelandsvennen.

Det var på forhånd besluttet å vente med videre avhør og at gutten skulle få oppnevnt en forsvarer. Men etterforskningslederne mente likevel at de måtte fortsette avhøret, en avgjørelse som ble tatt uten å snakke med ansvarlig politiadvokat. Gutten tilsto samme kveld.

– Riksadvokaten konstaterer at det var svært kritikkverdig av tjenestemennene å fortsette avhøret uten forsvarer, og avviket fra forsvarlig handlemåte er så vidt stort at terskelen for straffansvar er overskredet, konkluderte daværende riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Busch mente at de to politimennene begikk et grovt brudd på tjenesteplikten. Det er de to uenige i, og derfor havner saken nå i retten.

– Tjenestemennene er uenige i at de har begått en rettsstridig handling knyttet til avhør, opplyser Espen Henrik Johansen og Lars Morten Bjørkholt i Djerv Advokatfirma, som representerer de to politimennene.

15-åringen ble senere dømt til elleve års fengsel for å ha drept 48 år gamle Tone Ilebekk og 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan i skolegården på barneskolen Wilds Minne i Kristiansand i desember 2016.