Innenriks

Tuva ble kalt inn til ultralyd flere uker etter at hun spontanaborterte: – Da ble jeg forbanna

Ap-politikeren Tuva Moflag opplevde å miste barnet hun bar i magen. Så ble hun overlatt til seg selv. Nå etterlyser hun bedre oppfølging av kvinner som går gjennom en spontanabort.

Bilde 1 av 2

– Det er som om noen tar et stort viskelær og visker vekk alle planene dine og det du har sett for deg framover, sier firebarnsmoren og fulltidspolitikeren Tuva Moflag (Ap).

Hun sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget og har et sterkt engasjement for kvinner som har opplevd spontanabort. En viktig grunn til det, er at hun har gått gjennom det selv.

Saken fortsetter under bildet. 

Tuva Moflag. Politiker for Arbeiderpartiet. Stortingsrepresentant. Medlem av Helse- og omsorgskomiteen.

Tuva Moflag er firebarnsmor og fulltidspolitiker og sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet. Nå står hun fram med sin historie om spontanabort. Foto: Mimsy Møller 

Les også: Susanne Kaluza har samlet tekster til forsvar for abortloven (+)

Besvimte nesten av smerte 

Det var i 2013 at Moflag og ektemannen, som på det tidspunktet hadde en fireåring og en seksåring i hus, bestemte seg for å få et tredje tilskudd til familien. Moflag, som på det tidspunktet jobbet som journalist i DinSide, ble gravid og begynte å glede seg til framtida som trebarnsmor.

Svangerskapet forløp som normalt og Moflag hadde akkurat passert den magiske tolvukers-grensa. Så skjedde det som ikke skulle skje. Moflag fikk smerter og blødninger og fikk konstatert hos gynekologen sin at fosteret var dødt og at en spontanabort var i gang.

Hun ble sendt til kvinneklinikken på Ahus hvor spontanaborten ble komplett. Der fikk hun beskjed om at kroppen hadde støtt ut fosteret selv og at det ikke var behov for noen videre medisinsk oppfølging. Deretter ble hun sendt rett hjem.

– Du føler på mange måter at du blir sendt ut i et stort intet. Nå er fosteret ute, så nå kan du bare dra hjem, liksom. Det er ganske hardt og brutalt, sier Moflag.

Moflag gjorde som hun fikk beskjed om og dro hjem til huset på Langhus, uten å vite hva som nå ventet henne. Der ble hun gående med sterke smerter og kraftige blødninger i flere dager etterpå. På et tidspunkt var det så ille at hun nesten besvimte. Kroppen holdt fortsatt på med å ordne opp etter spontanaborten, men Moflag var fullstendig uforberedt på de fysiske reaksjonene hun fikk.

– Jeg følte meg helt alene. Jeg kunne sikkert googlet meg fram til hva som ville skje etter spontanaborten, men det hadde hjulpet meg veldig å få informasjon om hva som kunne vente meg eller hvem jeg kunne kontakte, sier Moflag.

Les også: Her risikerer kvinner å bli fengslet i opptil fire år for spontanabort (+)

Finnes ikke noe system

Nå håper hun at andre som havner i samme situasjon, skal slippe å kjenne på den samme usikkerheten som hun gjorde.

I dag finnes det ikke et system som automatisk tilbyr pasienter oppfølging etter en spontanabort, har statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet tidligere opplyst til NRK.

– Det finnes informasjon om spontanabort, årsaker og oppfølging på Helsenorge.no og på hjemmesiden til mange sykehus. Fastlege, jordmor og helsesøster kan ha en sentral rolle i å gi kvinner som har opplevd spontanabort den informasjonen de trenger, sier Erlandsen til NRK.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20131107.
Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: NTB Scanpix

Moflag mener de kvinnene som har gått gjennom en spontanabort, bør bli møtt av et nettverk.

– De må få nok informasjon om hva som skjer med kroppen, oppfølging hos fastlege hvis det er nødvendig og ikke minst tilbud om en prat med jordmor eller noen andre på helsestasjonen, sier Moflag.

Les også: KrFU krever gratis prevensjon til unge under 16 år

Kjenner på skyld 

Hun er også opptatt av å bryte ned det hun opplever som et tabu.

– Vi blir oppdratt til at det ikke er lurt å dele at vi er gravide før i uke tolv fordi noe kan gå galt. Hvorfor er det slik? Hvis noe faktisk går galt, er det da forventet at vi skal bære det helt på egenhånd? Vi må bli flinkere til å snakke sammen og hjelpe hverandre gjennom det, sier Moflag.

Hun tror mange kvinner kjenner på en skyldfølelse etter en spontanabort: Er det min feil? Har jeg spist riktig mat? Har jeg trent for mye? Eller kanskje for lite? Da er det viktig at både andre kvinner og helsevesenet fungerer som et støtteapparat, mener Ap-politikeren.

– Spontanabort er veldig vanlig, på samme måte som fødsel er veldig vanlig. Men for den som går gjennom det, er spontanaborten noe helt ekstraordinært. Det er en stor påkjenning. Og det er kanskje ikke alltid så lett å fange opp for de som jobber med dette hver eneste dag.

Moflag forteller at hun selv kjente på sorg etter spontanaborten for sju år siden.

– Da jeg fant ut at jeg var gravid, begynte jeg å planlegge hvordan livet skulle bli med det nye barnet. Så forsvant plutselig de planene.

Les også: Slik har en enkel signatur fra Trump satt kvinners liv i fare verden over 

Ble kalt inn til ultralyd

Foruten bedre informasjon og oppfølging etter en spontanabort, er Ap-politikeren opptatt av å rydde opp i hvem som tilbys ultralyd når. Også her bygger hun på egne erfaringer.

Moflag opplevde nemlig å bli kalt inn til rutinemessig ultralyd på Ahus i det som skulle vært uke 18 av graviditeten. På det tidspunktet hadde det gått flere uker siden spontanaborten på Ahus.  

– Da ble jeg forbanna, sier Moflag.

– Da hadde jeg slått meg til ro med situasjonen og at graviditeten gikk galt, jeg hadde sluttet å blø så mye og alt hadde egentlig stabilisert seg. Så kom dette brevet i postkassen, sier Moflag.

– Dette er noe det burde være enkelt for sykehusene å rydde opp i. Men det sier kanskje noe om hvor pressa de er når de ikke klarer å fange opp en spontanabort i systemene sine.

Assisterende klinikkdirektør ved kvinneklinikken på Ahus, Nina Schmidt, skriver i en e-post til Dagsavisen at hun ikke kan gå inn på Moflags spesifikke sak, men at hun på generelt grunnlag kan si at pasientopplevelsen på Ahus ikke skal være slik hun beskriver.

Saken fortsetter under bildet. 

Lørenskog  20190618.
Hovedinngangen ved A-hus (Akershus universitetssykehus)
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ahus vil gjennomgå rutinene sine, varsler assisterende klinikkdirektør Nina Schmidt ved kvinneklinikken. Foto: NTB Scanpix

– Dersom pasienter har fått time til ultralyd etter en spontanabort vil vi beklage dette.

– Dette er ikke bra og rutiner vil gjennomgås, skriver Schmidt.

Ønsker du å fortelle om dine opplevelser med senabort? Ta kontakt med Dagsavisen her.

Varsler omkamp 

Moflag trekker også fram en kjent hjertesak for Arbeiderpartiet, nemlig tidlig ultralyd. Flere ganger i årenes løp har Ap foreslått å innføre rutinemessig ultralyd av gravide allerede i tolvte svangerskapsuke, senest i et VG-intervju Ap-leder Jonas Gahr Støre gjorde med VG i mars i fjor. KrFs inntreden i regjeringen satte imidlertid en brå stopper for denne og flere andre endringer i bioteknologiloven.

Regjeringen har selv foreslått en rekke revideringer av bioteknologiloven, som skal til behandling i Stortinget denne våren. Da vil Ap på nytt fremme forslag om tidlig ultralyd, varsler Moflag. Frp har imidlertid signalisert at de ikke støtter dette.

Men Ap har ikke gitt opp kampen, ifølge Moflag.

– Vi kommer til å være gjenkjennelige på det vi har foreslått, og så håper vi at den parlamentariske situasjonen fører til mer gjennomslag for det som ble foreslått før KrF gikk i regjering og som det var flertall for den gangen.

Hun mener det er flere åpenbare fordeler ved å flytte den rutinemessige ultralyden lenger fram i svangerskapet. Ett av dem er at spontanaborter der et dødt foster blir værende inni magen, såkalt «missed abortion», kan oppdages tidligere. Tidlig ultralyd vil også bidra til å forhindre et todelt helsevesen, påpeker hun.

– Det er en kostnad med tidlig ultralyd, men også en gevinst. Mange tar dessuten denne kostnaden selv, og slik skal det ikke være. Helsevesenet vårt skal være likt for alle.

Les også: Ap varsler rask omkamp om tvillingabort – Frp sier nei

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20180528.
Høygravid kvinne. Ultralyd på gravid kvinne.
Modellklarert.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ap har ikke gitt opp kampen om tidlig ultralyd, ifølge Tuva Moflag. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix

Les også: «Det var uaktuelt å vente 19 uker for å få vite om barnet mitt levde» 

Fra fire til seks 

For Moflag endte historien godt. Etter spontanaborten var hun usikker på om hun ville ha flere barn, men før hun visste ordet av det var hun plutselig gravid igjen – denne gangen med tvillinger. Plutselig ble de en familie på seks.

Selv om det fysiske etter spontanaborten var tøff for Moflag, forteller hun at hun klarte seg bra psykisk. Hun hadde to friske barn, en partner og var fornøyd med livssituasjonen sin. Slik er det ikke for alle, understreker hun.

– Jeg kjenner flere som har slitt med det i lengre tid. Kanskje har de flere spontanaborter bak seg, eller har brukt lang tid på å bli gravide. Det er en sorg over det som ikke blir som det kanskje ikke er like akseptert å snakke om. Du skal liksom bare børste det av deg. Det håper jeg vi kan gjøre noe med.

Mer fra Dagsavisen