Innenriks

Hauglie ut – Raja og Rotevatn i regjering – her er alle ansiktene

Fra KrF er Knut Arild Hareide den store overraskelsen, men også Venstre setter inn nye profiler på Erna Solbergs lag.

Bilde 1 av 2

Av Per Anders Hoel og Andreas W. H. Lindvåg, Vårt Land 

Lekkasjer fra arbeidet med ny statsrådkabal tyder på en rekke nye ansikter når Erna Solberg ventelig presenterer sitt nye lag på Slottsplassen i morgen.

Fra hennes eget parti kommer det yngre profiler som Henrik Aasheim og Tina Bru inn. Og partiet skal selv ta hånd om den nye posten som distriktsminister. Der gjør Linda Helleland comeback.

Hennes post kan være regjeringens forsøk på å møte distriktsoppgjøret på – og et Sp som har hanket stemmer fra hele borgerlig side.

Anniken Hauglie går ifølge flere medier av som arbeids- og sosialminister. Det skjer allerede før Nav-skandalen får sitt endelige etterspill i Stortinget. Mot Hauglie var det alt varslet et mistilitsforslag senere i vår.

Både Raja og Rotevatn omtalt som mulige Venstre-ledere – nå inn ved Grandes side

Venstres arbeid med statsrådsposter skal ha vært krevende. Fra dette partiet var det nyhetsstille helt til i kveldingen. Men Sveinung Rotevatn ligger nå an til å bli ny klima- og miljøminister. Han får et tungt ansvar på kjernefeltet for det grønne partiet.

Abid Q. Raja skal overta for Trine Skei Grande som kulturminister. Både ham og Rotevatn er spilt inn som alternativer til Grande som Venstre-leder. Nå vil begge være på plass som statsråder sammen med Grande – og det spekuleres i om dette nå kan bli partiets nye ledelse.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Abid Raja ble observert i Kulturdepartementet, som er nærmeste nabo til Vårt Lands redaksjon, torsdag kveld. 

KrF uforandret – bortsett fra den store overraskelsen

Hareides comeback omtales som den største overraskelsen i omdanningen av Solberg-regjeringen. Utover Hareide ligger KrFs lag an til å være uendret når statsråd settes fredag. Partiet har bare sittet i regjering i ett år – og ønsker dessuten å beholde de profileringsmulighetene dagens tre departementer gir dem. Nå kommer altså Hareide inn i tillegg på samferdselsfeltet.

Her er oversikten fra NTB torsdag kveld:

###

• Iselin Nybø (V) blir ny næringsminister, ifølge TV 2

Venstres Iselin Nybø overtar næringsministerposten fra Torbjørn Røe Isaksen (H), opplyser kilder til TV 2.

Nybø (38) kommer fra posten som statsråd for forskning og høyere utdanning i Kunnskapsdepartementet, som hun har hatt siden Venstre gikk inn i regjeringen i januar 2018.

###

• Jan Tore Sanner (H) blir ny finansminister, melder Dagens Næringsliv

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner (H) overtar Siv Jensens stilling som finansminister, ifølge Dagens Næringsliv.

Sanner (54) har vært kunnskapsminister siden 2018, og han har tidligere vært kommunal- og moderniseringsminister i Erna Solbergs regjering.

###

• Trine Skei Grande (V) blir kunnskapsminister, ifølge NRK og TV 2s kilder

Trine Skei Grande (V) og Venstre overtar kunnskapsministerposten fra Høyre og Jan Tore Sanner (H), opplyser kilder til NRK og TV 2.

Siden Venstre gikk inn i regjering i januar 2018 har Skei Grande vært kulturminister.

###

• Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 2

TV 2 melder at Venstres Abid Raja blir ny kulturminister. Han tar dermed over etter partileder Trine Skei Grande, som ligger an til å bli kunnskapsminister.

Abid Raja har til nå vært Venstres finanspolitiske talsperson. Han er også femte visepresident på Stortinget.

###

• DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister

Sveinung Rotevatn (V) overtar Ola Elvestuens stilling som klima- og miljøminister, opplyser kilder til Dagens Næringsliv.
Venstre-nestleder Elvestuen har vært klima- og miljøminister siden Venstre gikk inn i Solberg-regjeringen i januar 2018.

###

Tidligere kulturminister og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland blir distriktsminister, ifølge Adresseavisen

Statsrådsposten er en nykonstruksjon, hvor det også skal legges inn andre områder hun skal ha ansvar for, ifølge avisa.

###

• Anniken Hauglie (H) er på vei ut av regjeringen, og hun er ferdig som arbeids- og sosialminister, ifølge NRK og VGs opplysninger.

Høyre-politikeren har vært arbeids- og sosialminister siden desember 2015. Hun har de siste månedene vært i sentrum av den såkalte Nav-skandalen, hvor 78 personer antas å ha blitt uskyldig dømt for trygdesvindel.

###

• Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ligger an til å overta Anniken Hauglies jobb som arbeids- og sosialminister, opplyser kilder til NRK.

Isaksen har vært næringsminister i Solbergs regjering siden januar 2018, etter å ha vært kunnskapsminister i perioden 2013 til 2018.

###

• Høyres stortingspolitiker Tina Bru (33) etterfølger Sylvi Listhaug (Frp) som olje- og energiminister i regjeringen, ifølge flere medier.

Hun etterfølger Sylvi Listhaug (Frp) som olje- og energiminister i regjeringen, bekrefter kilder nær prosessen overfor DN.

Bru er innvalgt fra Rogaland og sitter i dag i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Hun er dessuten storfavoritt til å bli valgt til ny nestleder i Høyre på partiets landsmøte 27.–29. mars.

###

• Geir Inge Sivertsen (H) blir ny fiskeriminister, melder TV 2

Sivertsen var ordfører i Lenvik kommune i Troms i perioden 2011 til 2019, og han har hatt mange verv i Troms og Finnmark Høyre.

Høyre-politikeren fra Troms tiltrådte som statssekretær for næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i november 2019.

###

• Helseminister Bent Høie (H) fortsetter som helseminister, og eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes erstattes ikke, ifølge Stavanger Aftenblads kilder.

Dermed ligger det an til at helseministerens portefølje vil bli utvidet og igjen omfatte eldre- og folkehelseområdet, skriver avisa.

Det er imidlertid uklart om tittelen igjen vil bli «helse- og omsorgsminister».

Høyre-nestleder Bent Høie blir ny fylkesmann i Rogaland høsten 2021, og det har vært spekulert om han kan være på vei ut av regjeringskontorene.

###

• Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) bytter departement og blir ny justisminister, ifølge VG og Aftenposten.

Opplysningene er bekreftet fra sentrale regjeringskilder, ifølge VG.

Mæland (51) har vært kommunal- og moderniseringsminister siden 2018. Fra 2013 til 2018 var hun næringsminister. Hun er utdannet jurist.

###

• Henrik Asheim blir statsråd for forskning og høyere utdanning.

Høyres Henrik Asheim tar over Iselin Nybøs (V) ministerpost som statsråd for forskning og høyere utdanning, opplyser kilder til Dagbladet og NRK.

Asheim (36) er i dag finanspolitisk talsperson i Høyre og leder av finanskomiteen på Stortinget.

Han har sittet på Stortinget siden 2013.

Denne saken ble først publisert hos Vårt Land

Les også disse sakene om statsrådkabalen: 

• Vedum har liten tro på ny distriktsminister 

• SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen