Innenriks

Frp med frieri til Sp: – Håper de blir en partner

Flere stortingspolitikere fra Fremskrittspartiet ser positivt på å samarbeide med Senterpartiet i Stortinget. De håper på gjennomslag om rovdyr, pelsdyr, bompenger og kraftkabler.

Støvet har så vidt lagt seg etter at Siv Jensen ga beskjed om at Frp forlater regjeringen, men allerede er flere av partiets politikere på frierferd i opposisjonen.

Flere peker på Senterpartiet som en aktuell samarbeidspartner når Frp ikke lenger er bundet av Granavolden-plattformen.

En av dem er Tor Andre Johnsen (Frp), som sitter transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget.

Johnsen trekker fram bompengepolitikken, rovdyrpolitikken og pelsdyrpolitikken som eksempler på områder der han mener Frp og Sp har sammenfallende interesser.

– Jeg håper og tror at Sp blir en partner på laget mot bompenger, sier han.

Les også: Solberg, Grande og Ropstad møtes for å fordele statsrådsposter

Strekker ut en hånd 

Oslos miljøbyråd Arild Hermstad er blant dem som i Dagsavisen jubler over Frps regjeringsexit fordi han forventer at regjeringen nå kvitter seg med bompengeavtalen.

Johnsen er bekymret for at viktige seire for Frp i bompengekompromisset fra i fjor sommer, skal ryke.

– Det er en kamp vi må ta hvis det blir noen forsøk på omkamp, sier Johnsen.

Frp og Sp kranglet høylytt om bompenger da saken stod på for fullt før valget i 2019. Likevel sier Johnsen til Dagsavisen at han nå vil strekke ut en hånd til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi satt i opposisjon sammen i Hedmark fylkesting fra 1999 til 2003, så nå er det på tide at han finner tilbake til røttene sine, sier Johnsen lattermildt.

Han mener Sp har vist en helt ny side av seg selv i opposisjon, sammenliknet med da partiet satt i regjering.

– Hvis de er seriøse med det de sier i opposisjon, bør de komme seg over på borgerlig side. Det er helt utenkelig at de skal samarbeide med de rødgrønne. De står lenger unna dem enn vi står unna KrF og Venstre.

Fikk du med deg denne artikkelen i høst?: Frp-Dale: – Det er ingenting som tilsier at vi ikke kan finne løsninger på borgerlig side med Sp

Svarer med forslag

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, ber Frp vise med handling at de er villige til å gå imot regjeringen i Stortinget.

– Vi har jo allerede 10-11 forslag i Stortinget hvor vi forventer at Frp vil støtte oss i Stortinget, sier Arnstad og lister opp:

* Ny rovdyrpolitikk, som innbærer å skyte flere ulv i ulvesonen og endre bjørneforvaltningen til klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V).

* Full erstatning for pelsdyrbøndene

* Stoppe Northconnect-kabelen

* Lønnstak for statlige ledere

* At staten overtar luftambulansetjenesten

* Sikre bedre pasienttransport

* Stoppe domstolsreformen

* Makspris på ferjepriser

* Hjemfallsrett på vindkraft

Les også: Seks år i regjering: Her er Frps seks største skandaler og seire

Tror ikke på bom-omkamp

Også den erfarne stortingspolitikeren Kari Kjønaas Kjos (Frp), som for tiden sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen, svarer bekreftende på at det er naturlig for Frp å samarbeide med Sp framover.

– Ja, klart. Vi skal fortsette å jobbe for å få gjennomslag for vår politikk. Nå finner vi ut om opposisjonen, som har stått samlet i hylekoret, mener det de sier når det faktisk kan bli vedtatt, sier Kjos.

Hun tror imidlertid ikke det blir noen bompenge-omkamper med det første.

– Det er det ikke flertall for å gjøre noe med. Men det kan jo hende at de velgerne som plages av bompenger vil merke at vi ikke er i regjering lenger, for det kan fort bli dyrere.

Les også: Carl I. Hagen åpner for at Siv Jensen må gå av

Energipolitikken blir viktig

Et slikt samarbeid er heller ikke utenkelig for Frp-nestor Carl I. Hagen.

– Helt klart, svarer Hagen på spørsmål om han ser for seg at Frp nå kan finne sammen med Sp på Stortinget.

Hagen har tidligere uttalt til Dagsavisen at han anser Granavolden-plattformen for død og har varslet flere omkamper i Stortinget framover, blant annet på oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Vindkraft, kraftkabler til utlandet og iskanten var sakene partileder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug trakk fram som viktige saker for Frp under Frps pressekonferanse mandag formiddag.

– Vindkraft, det å få på plass lokal vetorett slik at man ikke blir overkjørt av statlig myndighet, og sørge for at det ikke blir bygget ut flere kraftkabler til utlandet, som gir norske husholdninger høye strømpriser, blir viktige saker fremover, sa Listhaug – som dermed markerer støtte til en viktig sak for Senterpartiet.

Les også: Frp skal ha kastet kortene allerede før helga

Avviser samarbeid

Helge André Njåstad (Frp), som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, har imidlertid vanskelig for å se for seg at hans parti og Senterpartiet kan inngå et tett samarbeid på Stortinget.

– Senterpartiet har aldri bidratt til å redusere bompenger. Det er kun i festtalene sine de er opptatt av det.

Heller ikke Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, tror et slikt samarbeid kan realiseres med det første. Men han er åpen om at han gjerne skulle sett at det lot seg gjøre.

– Senterpartiet har valgt helt feil venner i norsk politikk. Vi ser jo at de har en politikk som det kunne vært fullt mulig å samarbeide om, men de har tatt et annet valg.  

– Jeg har sansen for en god del av Senterpartiets politikk og jeg hadde nok håpet at de kunne løsrevet seg litt fra bindingene sine.