Innenriks

Frp truet med å trekke seg fra regjeringen, men det er langt fra første gang. Her er en oversikt

Frp har flere ganger truet med å trekke seg fra regjeringssamarbeidet og begrunnet det med alt fra flyktninger og innvandring, til valgresultat og bomring.

Bilde 1 av 3

Onsdag skjedde det igjen.

Frp rasler med sablene og truet med å trekke seg fra regjeringen. Denne gangen fordi en kvinne som er siktet for å ha sluttet seg til IS, hentes hjem til Norge.

De siste årene har det skjedd flere ganger at personer i Frp har tatt til orde for at partiet bør tre ut av regjeringssamarbeidet, skriver NTB.

Les også: Valgforsker: – Reell mulighet for at Frp går ut av regjering

Regjering

Flere profilerte politikere fra Carl I. Hagen, Christian Tybring-Gjedde og Siv Jensen, til Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen har alle gitt utrrykk for at partiet bør trekke seg, eller vurdere sin regjeringsdeltakelse.

Les også: Siv Jensen: Kravlista forhåpentligvis klar torsdag

Her er en oversikt:

* IS-saken: Fylkesledere i Troms og Finnmark, Nordland og Innlandet mener partiet bør trekke seg etter at en kvinne som er siktet for å ha sluttet seg til IS, hentes hjem til Norge. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (bildet) ga uttrykk for det samme.

Les også: Se listen: Norske kvinner som har resit for å slutte seg til IS

Les også: Snoen: Regjeringens mest alvorlige krise

Oslo 20200115. 
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde på vei inn til gruppemøtet i Frp i Stortinget onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foto: NTB scanpix

* Valgresultatet september 2019: Frp fikk 8,2 prosents oppslutning i kommune- og fylkestingsvalget, det dårligste resultatet for partiet siden 1991.

-Carl I. Hagen sa partiet bør vurdere å forlate regjeringen hvis Frp ikke får synliggjort sin politikk.

-Christian Tybring-Gjedde sa regjeringsdeltakelsen sliter på partiet, og at man måtte se på en ny strategi.

-Per-Willy Amundsen mente det er naturlig at Frp evaluerer etter et dårlig valg, og at partiet vurderer om det er tjent med videre regjeringsdeltakelse.

* Bompengeopprør juni-august 2019: Frp holdt ekstraordinært landsstyremøte etter at det blusset opp opprør i tilknytning til bompengepolitikken. Flere fylkesledere tar til orde for at partiet må ut av regjering. Etter at regjeringspartnerne sluttet seg til en løsning i august, sa partileder Siv Jensen at Frp kunne trukket seg hvis partiet ikke hadde fått nok gjennomslag.

* Flyktninger og migranter fra Middelhavet juli 2018: Carl I. Hagen ber Frp true med regjeringskrise dersom Norge tar imot nye flyktninger eller migranter som har kommet til Europa over Middelhavet. Bakgrunnen var EU-avtalen om fordeling mellom landene.

* Mistillitsforslag mot Listhaug mars 2018: Siv Jensen (bildet) sier Frp var rede til å gå ut av regjering etter at opposisjonen stilte mistillitsforslag mot daværende justisminister Sylvi Listhaug.

Oslo 20200115. 
Partileder og finansminister Siv Jensen snakker med pressen etter gruppemøtet til Frp i Stortinget onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Foto: NTB scanpix

* Krangel om bilpakke: oktober-desember 2016: Forslaget til statsbudsjett provoserer med bilpakken, som gjør det billigere å eie bil, men øker avgiftene på bensin og diesel. Frp ville gått ut av regjering hvis bilpakken ble rørt, ifølge nestleder Per Sandberg. Flere fylkesledere gikk ut og sa at smertegrensen var nådd.

* Flyktninger fra Syria juni 2016: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mente partiet burde gå ut av regjering som følge av avtalen om å ta imot flere flyktninger fra Syria. Per Sandberg sa også at partiet kunne bli tvunget til å trekke seg.

* Flyktninger høsten 2015: I forbindelse med arbeidet i Stortinget om å komme til et bredt asylforlik fremmet partiet krav om ytterligere innstramminger. Dette ble tolket som at partiet kunne være villig til å diskutere regjeringsdeltakelsen. Stortingsrepresentant Roy Steffensen gikk offentlig ut og sa at manglende gjennomslag burde føre til regjeringsexit.

* Valgresultatet september 2015: Stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og Oskar Grimstad luftet tanken om at Frp var tjent med videre regjeringsdeltakelse etter et skuffende valgresultat på 9,5 prosent.

Les også: Frp med nytt voldsomt slag i lufta

Espen Hågensen Rusdal

Espen Hågensen Rusdal

Frontsjef i Dagsavisen.