Innenriks

Denne laksen invaderer norske farvann i oddetallsår og kan gjøre stor skade i Norge

Invasjonen av denne laksen kan få alvorlige følger.

Rapporten, som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har laget, ble lagt fram onsdag.

− Invasjonen av stillehavsarten pukkellaks kan få alvorlige følger i Norge. Risikovurderingen viser at den kan bli tallrik og påvirke økosystemer, norsk villaks og akvakultur negativt. Vi vil nå utarbeide en handlingsplan for å håndtere utfordringene med denne fremmede arten, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Naturlig i Stillehavet

Pukkellaksen hører naturlig hjemme i Stillehavet, men ble satt ut nord i Russland og har funnet veien til norske vassdrag for å gyte.

I 2017 ble det fanget pukkellaks i mer enn halvparten av de lakseførende elvene i Norge, og i 2019 er også rapportene mange.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det i den ordinære sesongen 2019 fisket 10,5 tonn pukkellaks her i landet. Det var første gang fisket ble rapportert. 9,6 tonn ble fisket i Finnmark og 0,6 tonn i Troms. Samtidig er det rapportert fangst av pukkellaks så langt sør som i Rogaland. Det er også fanget slik laks i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Les også: Klimaendringer dreper laksen i Alaska: Vannet er rett og slett for varmt

Handlingsplan

Miljødirektoratet har fått i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet å følge opp anbefalingene i VKMs risikovurdering. Det er svært krevende å fjerne arter som allerede har etablert seg i naturen, understreker direktoratet.

− Det er ikke tvil om at det vil by på store utfordringer å bekjempe en laksefisk som har spredt seg såpass bredt, sier Ellen Hambro.

I rapporten heter det at det fortsatt er en del kunnskapshull når det gjelder denne typen laks.

− Pukkellaksens spesielle biologi gjør at det foreløpig er kun i oddetallsår vi venter store innsig til norske vassdrag. Det vil si at vi har noe tid til å områ oss før neste bølge potensielt kommer sommeren 2021, sier direktøren i Miljødirektoratet. (NTB)

Lest denne?: Frp på skandaletoppen i norsk politikk

Mer fra Dagsavisen