Innenriks

Norske soldater blir inntil videre værende i Irak

Tyskland starter tilbaketrekning av sine soldater fra Irak, men den norske styrken blir inntil videre værende.

Av Nils-Inge Kruhaug

Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de siden 2015 har deltatt i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Det norske styrkebidraget var til å begynne med stasjonert i Arbil i Nord-Irak, men ble i 2017 flyttet til Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Vest-Irak, rundt 200 kilometer fra grensa til Syria.

USAs attentat på den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad fredag har skapt en helt ny situasjon i Irak, der nasjonalforsamlingen søndag vedtok å kaste ut den USA-ledede koalisjonen.

Tyskland, som har rundt 120 soldater i Irak, opplyste tirsdag at de begynner tilbaketrekningen.

30 tyske soldater, som har vært stasjonert i Bagdad og ved Taji-basen rett nord for den irakiske hovedstaden, vil ifølge forsvarsdepartementet i Berlin bli evakuert til nabolandene Jordan og Kuwait.

Les også: USAs forsvarssjef: Brev om tilbaketrekking fra Irak sendt ved en feil

Norge avventer

Norge avventer ytterligere beskjed fra myndighetene i Bagdad og fastholder at de norske soldatene er i Irak på invitasjon fra landets myndigheter.

– Vi avventer dialogen mellom norske og irakiske myndigheter, opplyser major Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Dialogen finner sted på politisk nivå og involverer etter det NTB forstår norske diplomater stasjonert i Jordans hovedstad Amman. Dette fordi Norge ikke har egen ambassade i Bagdad.

– Irakiske myndigheter har invitert oss, og avtalen står inntil videre ved lag, sier Stordal.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stasjonert flere steder

Hoveddelen av det norske styrkebidraget kommer fra panserbataljonen i Troms og har nå forskanset seg i leiren ved Ain al-Asad-flybasen.

Enkeltoffiserer er imidlertid også stasjonert andre steder i landet, men Forsvaret ønsker ikke å opplyse om de befinner seg i Bagdad eller på Taji-basen, som tyske soldater nå forlater.

– Det er et lite antall. Vi ønsker ikke å gå ut med detaljer om hvor mange de er, eller hvor de befinner seg, sier Stordal.

Soldatene som nå befinner seg i Irak, skal etter planen hjem i februar. Da skal soldater fra Telemarksbataljonen etter planen følge etter, men det er uklart om dette blir noe av.

Les også: Irakisk statsråd til Dagsavisen: – Dette er en krigserklæring