Innenriks

Kongen deltar ikke ved åpningen av Johan Sverdrup

På grunn av påkjenningene den siste tiden, vil Hans Majestet Kongen ikke delta ved åpningen av Johan Sverdrup-feltet som planlagt.

Det skriver Kongehuset på egen nettside.

Kong Harald skulle egentlig ha deltatt i åpningen av det nye oljefeltet tirsdag sammen med statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp).

Nå blir altså ikke kongens deltakelse noe av.

Kongens tidligere svigersønn Ari Behn tok sitt eget liv i romjulen. Før jul var også kongen sykmeldt med en virusinfeksjon, som gjorde at han ikke kunne delta i statsråd 20. desember.

Equinor fikk søndag kritikk av MDGs Une Bastholm for å involvere kongen til åpningen av det nye feltet.

– Equinor og regjeringen burde latt være å sette kongen i en situasjon der han må kaste glans over et oljeprosjekt som vil bidra massivt til klimakrisen, sa hun.

Bakgrunn: MDG mener regjeringen burde holdt kong Harald unna nytt oljefelt

– Skal være stolt

Tildligere i dag tok statsminister Erna Solberg til motmæle mot Bastholm, og sa at det er helt naturlig at kong Harald deltar på den offisielle åpningen av oljefeltet Johan Sverdrup.

– Vi i Norge skal være stolt over hva vi faktisk har fått til teknologisk knyttet til olje- og gassvirksomheten, sa Solberg til NTB.

Solberg sa hun ville holde seg for god for å sette merkelapper på MDG. Men at Johan Sverdrup blir viktig for verdiskapningen og velferden i Norge i mange, mange år framover, er det ifølge statsministeren ingen tvil om.

– Det er helt naturlig at kongen deltar på åpningen av et av de største bidragene til norsk velferd i årene som kommer, sa hun.

Les også: Equinor lover utslipp «nær null» innen 2050

– Respektløst

Også Sylvi Listhaug (Frp) har vært sterkt kritisk til Bastholms utspill.

– Dette er respektløst av MDG. Å bruke kong Harald på denne måten politisk for å gjøre seg selv interessant, tror jeg det norske folk reagerer sterkt på, har olje- og energiministeren uttalt.

Johan Sverdrup skal etter planen være i produksjon helt til 2070-årene.

Feltet er den største utbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet, med forventede inntekter som ifølge Equinor er beregnet til 1.400 milliarder kroner.

Fakta om Johan Sverdrup-feltet

* Ligger på Utsirahøyden, 155 kilometer vest for Stavanger.

* Ett av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet. Feltet er beregnet å inneholde 2,7 milliarder fat olje.

* Det er ventet at feltet vil gi mer enn 900 milliarder kroner i inntekter for Norge.

* Oljen fra feltet vil bli ført i rør til Mongstad-terminalen i Hordaland. Gassen vil bli ført til Statpipe og videre til prosesseringsanlegget Kårstø i Nord-Rogaland.

* Ifølge konsulentselskapet Agenda Kaupang, kan Johan Sverdrup bidra med mer enn 150.000 årsverk i utbyggingsperioden mellom 2015–2025. Investeringene i første byggetrinn er anslått til 83 milliarder kroner, mens investeringene i andre fase er anslått til 41 milliarder kroner.

* Når feltet er i drift, vil det gi rundt 3.000 årsverk.

* I første fase blir produksjonen 440.000 fat per dag. Når feltet er fullt utbygd, blir produksjonen på 660.000 fat per dag.