Innenriks

Rapport: Barnevernsansatte mangler kompetanse

80 prosent av de ansatte i barnevernstjenesten skal ha utdannelse på masternivå innen ti år, anbefaler en rapport fra Bufdir. Nå er det 8 prosent som har det.

I rapporten fra Barne- og familiedirektoratet (Bufdir) går det fram at det er store kompetansemangler i barnevernet, skriver Aftenposten.

– Vi har arbeidet med utredningen i to år og er helt klart kommet til en erkjennelse av at grunnkompetansen ikke er god nok, sier Bufdir-direktør Mari Trommald til avisen.

I utredningen som nå overleveres Barne- og familiedepartementet foreslås det at 80 prosent av de barnevernsansatte skal ha mastergrad. I dag har bare 8 prosent av de ansatte utdanning på masternivå.

Bufdir foreslår at det innføres to masterutdanninger; en femårig, integrert master i barnevern som gir tittelen barnevernspedagog, og en toårig master i barnevernsarbeid for for eksempel sosionomer og vernepleiere, tilsvarende dagens mastergrad.

Les også: Kristine og Jeanett gjør samme jobb som før, men får 50.000 kroner mer fordi de jobber i Oslo

Rapporten peker også på at de barnevernsansatte må kunne ivareta barn og foreldres rettigheter og rettssikkerhet. Derfor anbefales det at begge masterutdannelsene skal inkludere en avsluttende eksamen i juss.

– Disse tiltakene vil koste penger. Men det vil koste mye mer å la være. I utredningen ligger det også en grundig samfunnsøkonomisk analyse til grunn, utført av Oslo Economics, som konkluderer med at alle tiltakene vi foreslår for å heve kompetansen i barnevernet vil være samfunnsøkonomisk lønnsomme, sier direktør Mari Trommald i en pressemelding.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen