Innenriks

Over 20 Frp-politikere aktive i islamkritisk Facebook-gruppe

Frp-leder Siv Jensen ber fylkesledere i partiet rydde opp etter at NRK har avdekket at 28 personer som står på Frps lister, har deltatt i SIANs Facebook-gruppe.

Oslo 2019828. 
Finansminister Siv Jensen (Frp) og de andre partilederne i regjeringen møter pressen før starten av høstkonferansen for statsbudsjettet for 2020. Pressekonferansen finner sted ved statsministerens kontor i Oslo onsdag morgen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En gjennomgang NRK har gjort , viser at 28 av dem som har vært aktive i «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) sin  Facebook-gruppe de siste fem årene, står på Frps valglister til kommunevalget. Halvparten har vært aktive i Facebook-gruppen i 2019.

Siv vil rydde opp

Det er et stort spenn i hva kandidatene har skrevet. Et flertall av de 28 har uttrykt kritikk mot islam i varierende styrke. Men det er også eksempler på Frp-kandidater som har tatt til motmæle og moderert debatten. Sju av listekandidatene som har vært aktive i gruppen, har meldt seg ut av Facebook-gruppen etter at NRK tok kontakt med dem.
Frp-leder Siv Jensen sier de vil kontakte de aktuelle medlemmene.
– Jeg har bedt våre fylkesledere om å kontakte dem det gjelder og vurdere sanksjoner. Eventuelle grove overtramp kan i verste fall bety at man mister medlemskapet, sier Jensen.

Ekskludert

I august ble Frps listetopp på Nesodden, Jon Brungot, ekskludert fra partiet etter å i flere år ha vært aktiv i SIAN.
– Enkeltpersoner i partiet som tror de kan kombinere medlemskap i SIAN med medlemskap i Fremskrittspartiet, tar feil, sa Jensen til NRK da.Stopp Islamiseringen av Norge har som formål å «motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge», og de ser på islam som «en trussel mot vår fred og frihet». Frp opplyser til NRK at de har om lag 5.000 medlemmer registrert med ulike verv i partiet. Videre opplyser Siv Jensen at partiet har om lag 4.500 listekandidater. (NTB)