Innenriks

Radioaktiv luft påvist i Finnmark

Det er målt små nivåer av radioaktivitet i luften i Finnmark i etterkant av en ulykke på en Russisk marinebase nær norskegrensen.

Nivået av radioaktivitet som er påvist ved luftfilterstasjonen på Svanhovd i Finnmark, er svært lavt og utgjør ikke risiko for mennesker og miljø, opplyser Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

Etter en ulykke på en militærbase ved Arkhangelsk i Russland torsdag i forrige uke bekreftet Russland at den radioaktive strålingen i området var opptil 16 ganger høyere enn normalt. Marinebasen hvor ulykken skjedde ligger rundt 70 mil fra grensen til Norge.

Etter ulykken gjennomførte norske DSA utvidede målinger. Målingene viser veldig små mengder radioaktivt jod i lufta, men det er på nåværende tidspunkt ikke mulig å slå fast om målingen har sammenheng med ulykken i Arkhangelsk.

Ifølge direktoratet påviser norske målestasjoner radioaktivt jod mellom seks og åtte ganger i året, og kilden til utslippene er som regel ukjent.

Fem personer fra atomenergibyrået Rosatom i Russland døde i ulykken i Arkhangelsk, som skjedde under testing av en ny type rakettmotor som inneholder radioaktive stoffer. Tre ble skadd.

Mer fra Dagsavisen