Innenriks

Jordras-evakuerte: – Vi kom oss ut i siste sekund

Det ble dramatisk for Anni Andreassen og Vidar Solhaug, som i all hast måtte evakuere da et jordras gikk ved huset deres i Movika i Førde kommune tirsdag.

– Det begynte med lyn og torden i 16-tiden. Flere meter lange sikksakk-lyn. Ett slo ned på oppsiden av huset vårt. Alt skjedde så fort, sier Anni Andreassen. Hun og samboeren Vidar Solhaug er blant de mange som har måttet evakuere etter flere jordras i Sogn og Fjordane de siste dagene.

Huset deres ligger mellom to elver i Movika i Førde kommune, like ved Sunnfjord museum.

– Elva var plutselig helt svart. Og det lå et tre og steiner over E39, sier Andreassen til NTB.

Det var da hun forsto at tiden var knapp.

– Jeg gikk inn i stua og sa: nå reiser vi.

– Kom oss ut i siste sekund

Andreassen forteller at de satte seg i bilen og kjørte. Idet de rundet hushjørnet, så de steiner komme imot seg. Jordskredet gikk i 16.30-tiden.

– Hadde vi vært 30 sekunder senere, så hadde vi ikke kommet oss derfra. Det er bare helt utrolig, vi har aldri opplevd sånt før. Det er helt forferdelig.

Paret kjørte innover mot Sunnfjord museum og forsøkte å stanse trafikken som kom imot. De tok kontakt med politi og brannvesen og ble fraktet til Førde Gjestehus og Camping.

Huset til Andreassen og Solhaug står fremdeles, men har fått store skader.

– Det er forferdelig å se. Det er vann inne i kjelleren, og det ligger massive mengder stein og trestokker på eiendommen, som blant annet har slått inn veggen på garasjen, sier Andreassen.

Fem større ras

Huset til Vidar Solhaug og Anni Andreassen i Movika har fått betydelige skader etter at store vannmengder utløste jordskred. E39 mot Jølster er stengt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Det gikk flere ras i Jølster kommune og Førde kommune i Sogn og Fjordane tirsdag ettermiddag og kveld. Fem av disse var store og har sperret av en rekke veier og har ødelagt flere bygg og mye infrastruktur.

E39, som er hovedveien gjennom Sogn og Fjordane, er avskåret, og en rekke mennesker er isolert som følge av dette. Statens vegvesen opplyser onsdag ettermiddag at veien ikke vil åpnes igjen for trafikk i løpet av onsdagen.

– Oppryddingsarbeidet har så vidt kommet i gang, så det er altfor tidlig å si noe om når de flomskadde veiene i Sogn og Fjordane kan åpne, sier prosjektleder drift Lars Erik Karlsen i Vegvesenet.

Det bor over 1.300 personer i området, og minst 150 personer er blitt evakuert til hotell og skoler i nærheten.

Mer fra: Innenriks