Innenriks

Støre: De eldre fortjener noe annet enn Listhaug-politikk

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er kritisk til at Sylvi Listhaug (Frp) tas inn i regjeringen igjen, ett år etter at hun ble presset til å gå av.

– Jeg er kritisk til at Erna Solberg velger å gjenoppnevne Sylvi Listhaug som statsråd i sin regjering, bare ett år etter skandalen som førte til at hun måtte trekke seg som justisminister fordi hun ikke hadde tillit i Stortinget. Utnevnelsen må enten bety at Listhaug har tatt kritikken til seg, eller at Solberg har blitt presset til å ta henne inn i regjering, sier Støre i en kommentar til at Listhaug fredag ble utnevnt til eldre- og folkehelseminister.

Byråd

Listhaug måtte gå av som justisminister etter en Facebook-post der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet. Støre mente innlegget nørte opp under farlige holdninger og konspirasjonsteorier rundt Ap.

– Listhaug måtte trekke seg som justisminister i en sak der hun som justisminister skapte frykt og utrygghet, i en jobb der ansvaret er å gi innbyggerne trygghet, sier Støre.

Minner om KrFs løfter

Da Listhaug gikk av, var det etter betydelig press fra Kristelig Folkeparti, som kunne ha felt hele regjeringen ved å stemme for et mistillitsforslag. Støre svarer slik på hva han tenker om at KrF nå sitter i samme regjering som Listhaug:

– KrF lovet sine velgere å ikke å gå i regjering med Frp og var i fjor avgjørende for at Listhaug måtte trekke seg. Jeg forstår godt at det spørsmålet reises, sier Ap-lederen.

Han mener Listhaug nærmest trakk tilbake beklagelsen hun ga til Stortinget i boka den omstridte Frp-nestlederen ga ut i fjor høst. Han konstaterer likevel at denne saken ble avsluttet fra Aps side da Listhaug gikk av i mars i fjor.

– Nå forholder vi oss til henne som en statsråd med ansvaret hun får. Spørsmålet om egnetheten må gå til Solberg, sier han.

– De eldre fortjener noe annet

Ap-lederen er også kritisk til jobben den ferske eldreministerens gjorde da hun var byråd for helse, eldreomsorg og sosiale tjenester i Oslo fra 2006 til 2011.

– Mye er ugjort i eldrepolitikken med denne regjeringen. Da Listhaug hadde ansvar for eldrepolitikken i Oslo kommune, la hun ned mer enn 300 sykehjemsplasser, etterlot seg et stort vedlikeholdsetterslep og avviklet kjøkkenet på sykehjem og erstattet det med et storkjøkken som skulle masseprodusere mat til de eldre. Landets eldre fortjener en helt annen politikk enn dette, sier Støre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

–  Prater mye, gjør lite

Sylvi Listhaug prater mye, men gjør lite, sier SV-leder Audun Lysbakken om Listhaugs comeback i regjeringen.

– Flopp skal styre fiasko. Sylvi Listhaug mislyktes som eldrebyråd og har allerede bevist at hun er en statsråd som prater mye, men gjør lite, sier Audun Lysbakken.

Han spår at Listhaug kommer til å prate mer enn forgjengeren, men mener hun ikke vil få utrettet noe. Han kaller Frps eldrepolitikk en fiasko.

– Frp ikke et eldreparti

– Fremskrittspartiets eldrefiasko er grenseløs. Fire år på rad har mange pensjonister fått mindre å leve av, eldre med lave pensjoner har fått det tøffere med Frp ved makten. Frp er avslørt. De er ikke et eldreparti, men et eliteparti, sier SV-lederen.

Listhaug erstatter Åse Michaelsen i ministerposten.

– Det som trengs er en slutt på underreguleringen av pensjonene og et nasjonalt løft for økt bemanning i eldreomsorgen. Med Listhaug får landets eldre ingen av delene, mener Lysbakken.

Jensen jubler

Frp-leder Siv Jensen er glad for at Sylvi Listhaug nå er tilbake i regjering.

– Hun er en av landets mest populære og modigste politikere, og hun vil stå på for å sikre Frp gjennomslag i regjeringen, sier Jensen.

Hun sier Frp har store ambisjoner for eldreomsorgen.

– Sylvi vil kjempe for at de eldre skal få god mat, valgfrihet i tjenestene og at vi setter nye rekorder i bygging av sykehjemsplasser, sier Jensen.

Samtidig takker hun Åse Michaelsen som nå erstattes som eldre- og folkehelseminister av Listhaug.

– Jeg vil takke Åse Michaelsen for den gode innsatsen hun har gjort i regjering. Hun har vært historisk som landets første eldre- og folkehelseminister og har startet arbeidet med å reformere eldreomsorgen gjennom «leve hele livet», det arbeidet fortsetter for fullt.

Mer fra Dagsavisen