Innenriks

Dette er verst med åpne kontorlandskap

Hva er verre enn å få med seg alt en kollega sier i telefonen? Å kun få med seg halvparten.

To go with AFP story by Dan Martin: LIFESTYLE-CHINA-VALENTINE-INTERNET
A woman works her keyboard looking at the screen in her office cubicle at an online dating website in Beijing on February 4, 2010. Cybersearching to find a partner is revolutionising how Chinese interact with the opposite sex, say users and experts, with state media reports having quoted estimates of online dating accounts in the hundreds of millions, and in a 2008 report aBeijing-based Internet research firm said China's online dating market was worth 44 million dollars that year and would surge past 100 million in 2011. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN

– Om man kun hører den ene parten i en telefonsamtale blir man nysgjerrig, man lurer på hva den andre sa, og trigges til å fylle i hullene i samtalen. Vi reagerer også når personen vi hører enten slutter eller begynner å prate igjen. Plutselige endring i stillheten tiltrekker seg oppmerksomhet, sier John Marsh til forskningssidene ved Högskolen i Gävle (HiG).

John Marsh er forsker i miljøpsykologi, og har sammen med svenske forskere fra HiG studert  hvordan vi påvirkes av å jobbe i åpne kontorlandskaper.

8 av 10 forstyrret

Ifølge Marsh oppgir åtte av ti arbeidstakere at de blir forstyrret av bråket i slike felles arbeidsrom. Ifølge en studie fra 2015 oppga folk i åpne kontorlandskap at produktiviteten deres sank med opptil 66 prosent som følge av bråk.

– Likevel er åpne kontorlandskap blitt normen, sier Marsh.

– Bruk høyttaler

Til arbeidstakere som tvinges å jobbe i åpne kontorlandskap selv om de hadde foretrukket stillere enerom, anbefaler han å bruke øreklokker med musikk, eller vanskeligere arbeidsoppgaver – siden økt konsentrasjon filtrerer ut en del lyd.

– Ellers kan det, ironisk nok, være lurt å be kollegaene dine skru på høyttalerfunksjonen på telefonen så man hører hva samtalepartneren svarer.

– Folk blir syke

Men aller helst ønsker forskeren at arbeidsgivere skal ta på alvor hvor slitne folk blir av åpne kontorlandskap, og i framtida planlegge flere stillesoner eller separate kontorer.

– Denne lyden gjør mennesker syke, og påvirker produktiviteten svært negativt, sier Marsh til HiGs nettsider.