Innenriks

Overtar arven etter Astrid Søgnen

Med ansvar for 15.000 ansatte og 90.000 elever vil den tidligere lederen av Tankesmien Agenda overta jobben som en av Norges mektigste toppbyråkrater etter sin omstridte forgjenger, Astrid Søgnen.

Marte Gerhardsen (46) kommer nå fra stillingen som direktør for divisjon Analyse og samfunn i Helsedirektoratet der hun startet for et knapt år siden, etter å ha ledet venstresidens tenketank; Tankesmien Agenda i fire år etter oppstart i 2014. Før dette var Gerhardsen divisjonsdirektør i DNB og generalsekretær i CARE Norge etter ni år i UD. Marte Gerhardsen er utdannet statsviter og er barnebarnet til landsfader Einar Gerhardsen, og datter av Ap-politikerne Rune Gerhardsen og Tove Strand.

Ble unntatt offentlighet

I mars viste den offentlige søkerlisten til jobben som en av Norges mektigste toppbyråkrater at 13 personer ønsket stillingen som direktør for Utdanningsetaten med ansvar for 15.000 ansatte og 90.000 elever. En av dem var Kristin Vinje, to ganger byråd i Oslo og tidligere stortingsrepresentant for Høyre. Avdelingsdirektør Hilde Gran i Utdanningsetaten og rektor Marianne Mette Stenberg ved Majorstuen skole, var også blant søkerne. Kari Andreassen, som har vært fungerende direktør, søkte ikke.

Seks personer trakk sitt kandidatur. To personer fikk etterkommet sitt ønske om å bli unntatt offentlighet i søkeprosessen. Etter det Dagsavisen erfarer skal Marte Gerhardsen ha vært en av de to.

– Vanskelig for alle

Etter at det ble kjent at etatens markante og omstridte direktør gjennom nesten 18 år, Astrid Søgnen (67), ikke lenger fikk fortsette 14. november i fjor, har det vært knyttet stor spenning til hvem som ville bli hennes etterfølger. Da Søgnen fratrådte sin stilling 1. desember 2018 for å gå over i ny stilling 1. april i år, ble Kari Andreassen konstituert som midlertidig sjef for Osloskolen.

Søgnens avgang kom etter lang tids maktkamp mellom etaten og byrådsavdelingen der situasjonen toppet seg da flere direktører i september sendte inn et anonymt varsel med flere alvorlige anklager mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) la senere ikke skjul på at prosessen som ledet fram til Søgnens avgang, hadde vært vanskelig for alle involverte:

– Astrid Søgnen har gjennom 18 år gjort en viktig jobb som utdanningsdirektør og bidratt sterkt til gode resultater i Osloskolen. Det er jeg takknemlig for, men det er en tid for alt. Både samfunnet og skolen er i endring og det er nå på tide med nye krefter i etaten, uttalte Johansen til Dagsavisen.

Astrid Søgnen la på sin side ikke skjul på at avgangen var høyst ufrivillig:

– Det har ikke vært mitt ønske å slutte som utdanningsdirektør i Oslo akkurat nå. Jeg er veldig stolt av det vi har fått til de siste 18 årene i Osloskolen og takknemlig for innsatsen til lærere, skoleledere, mine folk i administrasjonen og alle andre ansatte på alle nivåer, skrev Søgnen i en pressemelding der hun videre uttalte:

– Jeg mener at jeg har ledet etaten på en god måte og til gode resultater for elevene. Jeg må likevel konstatere at byråd Inga Marte Thorkildsen ønsker at jeg går over i annen stilling. Jeg har derfor i dag akseptert det.

Les også: Rå maktkamp i Osloskolen

Les også: Tapte maktkamp med byråden

Les også: Direktører varslet mot Astrid Søgnen i 2014

Les også: Slik konkluderte PWC i 2018

Les også: Slik svarer Søgnen på byrådens beskyldninger

Nyeste fra Dagsavisen.no: