Innenriks

Ap på vei bort fra Lofoten-kompromisset

Det blir ikke noen konsekvensutredning av Lofoten i denne perioden, konstaterer Ap-leder Jonas Gahr Støre, som åpner for å se bort fra partiprogrammet.

AUF og 11 av 15 fylkeslag ønsker at landsmøtet skal gå bort fra kompromisset partiet kom fram til i 2017, som innebærer at det åpnes for å konsekvensutrede en del av det omstridte området Lofoten, Vesterålen og Senja. Fredag kunne det framstå som at partiledelsen forberedte seg på et nederlag i denne saken.

– Den posten i vårt program blir det ikke noe av i denne perioden, fordi vi har en flertallsregjering som har lagt den saken død, sa Støre da han oppsummerte debatten på landsmøtets andre dag.

Han har tidligere stått sterkt på at partiprogrammet må stå fast stortingsperioden ut, men sier at denne saken er spesiell.

– Det er ikke fryktelig interessant hva som står i det programmet nå, fordi flertallet er som det er. Derfor må vi tenke på hvilket ansvar vi skal ta framover, fortsetter han.

Han peker på at det kommer en ny forvaltningsplan i 2020.

Les også: Støre advarer landsmøtet mot å endre abortloven

Vil være ærlig

På spørsmål om han nå sier det er greit å gå vekk fra partiprogrammet, svarer han slik:

– Jeg har forsøkt å være ærlig om hva som er situasjonen for den saken. Den har vært diskutert siden 2000, den har ikke blitt noe av. Vi vedtok full konsekvensutredning i 2013. Det ble ikke noe av. Vi har foreslått konsekvensutredning i et begrenset område, det skjer heller ikke, sier Støre til NTB.

Dermed konkluderer han med at han ikke ser at konsekvensutredning av området kalt Nordland VI blir vedtatt, og at Ap ikke vil fremme forslag om det på Stortinget.

I stedet lister han opp noen hensyn han mener blir viktig for Aps politikk på 2020-tallet, blant annet at Norge fortsatt skal være en olje- og energinasjon, og at partiet ikke skal sette noen sluttdato for næringen.

Fagbevegelsen forsvarer kompromisset

Både Fellesforbundets leder Jørn Eggum og LO-leder Hans Christian Gabrielsen slo ring om 2017-vedtaket fredag.

– For å gjøre Thorvald Stoltenbergs ord til mine egne: for meg er ordet kompromiss et av de vakreste vi har, sa Gabrielsen.

– Kompromisser har det i seg at det forener ytterpunkter. La oss samle oss om noe om det vi i flertall kan være enige om, utdyper Gabrielsen. Han sier han nå setter sin lit til redaksjonskomiteen, som skal legge fram et forslag til vedtak lørdag.

– Vi må for alt i verden ikke gå inn for vern, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til Dagbladet , og advarer om at partiet i så fall kan miste medlemmer.

Nordland Ap er også opptatt av å unngå begrepet vern i vedtaket, som de frykter vil ødelegge for utvikling av andre næringer i området. Men fylkeslaget gikk i fjor inn for at det vil være riktig å legge bort kravet om konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lørdag har flere miljøorganisasjoner planlagt en storstilt markering på Youngstorget. Der kan det bli feiring dersom Ap-landsmøtet vedtar å skrote konsekvensutredning sør for Lofoten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!