Innenriks

Tor Mikkel Wara går av som justisminister

Møtte presse på statsministerns kontor.

Oslo  20190328.
Tor Mikkel Wara og statsminister Erna Solberg på statsministerens kontor torsdag
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tor Mikkel Wara har hatt permisjon fra posten som justisminister siden 10. mars. Klokken 15.15 møtte han pressen sammen med statsminister Erna Solberg. Der ble det klart at Wara går av som justisminister.

– Dette er en krevende sak som jeg skulle gjerne vært foruten. Jeg vil takke Tor Mikkel Wara for den innsatsen han har gjort. Jeg er oppriktig lei meg for den situasjonen vi er kommet til nå. Vi kommer til å savne hans bidrag i regjeringen, sier statsminister Erna Solberg (H).

– Noen valg i livet er vanskelige. Noen er enkle. Dette valget var enkelt. Jeg vil takke Erna og Siv for tilliten jeg har fått, sier Wara.

Wara vektla på pressekonferansen at beslutningen om å fratre var hans egen, og ble tatt av hensyn til familien.

– Min familie er ikke stor, men det er den viktigste jeg har. Det vil den alltid være, sier den avtroppende justisministeren.

Dale fortsatt vikar

Jon Georg Dale skal fortsette som justisminister inntil ny statsråd er utnevnt.

Etter knapt ett år i stolen er Tor Mikkel Wara den fjerde utnevnte justisministeren fra Frp som går av siden partiet kom i regjering i 2013. I dag er det to statsråder fra Frp i Justis- og beredskapsdepartementet. Ingvild Smines Tybring-Gjedde er samfunnssikkerhetsminister. På spørsmål fra Dagsavisen om hvorfor Dale og ikke Tybring-Gjedde blir konstituert som justisminister svarer Solberg:

– Dette sakskomplekset berører også henne. Bakgrunnen her er diskusjonen rundt Black Box-stykket, og der var også hennes familie berørt.

Les også:Tybring-Gjedde om Black Box-striden: – Jeg mener at politiet burde anmeldt forestillingen

Hun viser samtidig til at Dale er en av de som har vært en del av Solberg-regjeringen siden 2013, og har erfaring fra flere departement.

Samboer mistenkt for alle hendelser

Tidligere i dag meldte PST at Waras samboer er mistenkt for alle hendelsene knyttet til black box-saken.

NRK melder torsdag at Waras samboer også er mistenkt for å stå bak et mistenkelig brev sendt til boligen til samfunnssikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde.

Basert på tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige hendelser knyttet til familiens hus, skriver NTB.

– Rekken av hendelser, som startet med tilgrising av bolig og mulig forsøk på å tenne på en bil 6. desember i fjor, sees i sammenheng med hverandre, skriver PST.

Hendelsene mot justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og familiens bolig startet i etterkant av Black Box' oppsetning «Ways of Seeing», der det også ble brukt bilder av boligen deres. Bilder av husene til flere andre politikere og samfunnstopper ble vist fram under forestillingen.

Det var i desember 2018 at noen tegnet et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisminister Tor Mikkel Wara. I midten av mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

Wara svarte på få spørsmål fra pressen om hvordan han stiller seg til denne saken.

Les også: Slik omtales Wara i teaterstykket

Dette er truslene mot Wara

* Natt til 6. desember i fjor tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisministeren. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

* 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast med knute i en krok under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

* 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til hjemmet til Wara etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

* Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

* Torsdag 14. mars ble Waras samboer, Laila Anita Bertheussen (54), siktet for å ha tent på bilen 10. mars.