Innenriks

100 måneder på rad med temperaturer over normalen på Svalbard

Mars måned blir etter alt å dømme den hundrede måneden på rad med temperaturer over normalen på Svalbard, ifølge Meteorologisk institutt.

Mars måned blir etter alt å dømme den hundrede måneden på rad med temperaturer over normalen på Svalbard, ifølge Meteorologisk institutt.

Selv om mars måned i år har vært forholdsvis kald, vil måneden etter alt å dømme føye seg inn i rekken av høye månedstemperaturer, ifølge meteorologene.

Les også: På tynn is

Observasjoner på Svalbard lufthavn viser at temperaturen i gjennomsnitt har steget med 5,6 grader siden 1961. Til sammenligning har temperaturen på Blindern i Oslo steget med 2 grader i samme periode.

– Det er unikt og viser hvor raskt klimaendringene skjer i Arktis, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Enkelte måneder har temperaturen i området rundt Longyearbyen vært hele 12–14 grader over normalen. Mange husker tørkesommeren på Østlandet i fjor, og til sammenligning lå temperaturen da «bare» 3,2 grader over normalen på Blindern, fortsetter Isaksen.

Meteorologisk institutt påpeker at Isfjorden på Svalbard ikke lenger lever opp til navnet sitt, med flere isfrie vintre de ti siste årene.

Klimaendringene har bidratt til at permafrosten har begynt å tine, noe som blant annet fører til økt skredfare. (NTB)

Mer fra Dagsavisen