Innenriks

1.300 evakueres fra cruiseskip i uvær i Hustadvika

Flere helikoptre er satt inn i evakueringen av et cruiseskip med nesten 1.300 personer om bord. 100 er ankommet land, og åtte personer er lettere skadd.

Bilde 1 av 2

NTB - Sofie Dege Dimmen og Edvard Stenersen

Ved 14-tiden lørdag sendte Cruiseskipet Viking Sky ut en mayday-melding om at det driver mot land utenfor Hustadvika i Fræna kommune i Møre og Romsdal.

Det er svært høye bølger i området, og hovedredningssentralen har sendt flere helikoptre og fartøy mot stedet.

De er satt inn for å evakuere de nesten 1.300 personene om bord. Hovedredningssentralen opplyser til NTB at flesteparten av de rundt 900 passasjerene kommer fra USA og Storbritannia. Besetningen består også av ulike nasjonaliteter.

– Det er en pågående redningsaksjon som forandrer seg hele tiden. Skipet har nå en motor som fungerer og ett anker. Vi prøver å få slepetau oppi skipet så det ikke driver mot land, opplyser pressekontakt Borghild Eldøen i hovedredningssentralen Sør-Norge.

Skipet holdes stabilt.

Ifølge politiet er de første 100 personene ankommet land lørdag ettermiddag. Eldøen sier til NTB at åtte personer skal være lettere skadd. Det er ikke meldt om alvorlige personskader.

Evakueres

Helikoptrene som bidrar i redningsarbeidet frakter 20 til 30 passasjerer av gangen, opplyser innsatsleder Arnfinn Fedje til Romsdals Budstikke.

Politiet har etablert et mottak på land i Brynhallen. Det er Hovedredningssentralen som koordinerer hjelpearbeidet, men både politi, sivilforsvaret, Røde Kors og Heimevernet bistår.

Leder i Bryn IL, Jo Potter Nerlandsrem, sier til Romsdals Budstikke at de vil gjøre det de kan for å hjelpe til.

– Idrettslaget mobiliserer nå. Folk i bygda er på vei til Brynhallen for å hjelpe til som best vi kan, sa han da evakueringen var igangsatt.

Fræna kommune har satt krisestab og bidrar ved Brynhallen.

Dårlig vær

Gro Marte Strand, som bor i nærheten av stedet, sier det er voldsom vind, i tillegg til tåke og hagl.

– Det er ganske ille. I enkelte kast er det voldsomme bølger, sier hun til NTB.

Det er dårlig vær langs store deler av kysten i Norge lørdag. Lavtrykket fører til mye vind, høy vannstand og høye bølger. Det er også observert en del lyn langs kysten, skriver meteorologene på Twitter.

– Det er kraftig vind. Det kan se ut som det er sørvestlig liten storm i området. Det er sikkert ikke lett med vinden som er der nå, sier vakthavende meteorolog Unni Nilssen til NTB.

– Det er nokså kjent for å være et litt utsatt område, sier hun om Hustadvika.

– Hustadvika er historisk sett et havområde der det har vært en del ulykker, men hittil i år har det vært rolig, sier operasjonsleder Tor André Franck Gram i Møre og Romsdal politidistrikt

Ifølge Marine Traffic var skipet på vei sørover mot Stavanger. Skipet seiler under norsk flagg, og ble bygget i 2017.

Mer fra Dagsavisen