Innenriks

Forfatter kaller dansk asylpolitikk «ondsinnet»

Det eneste Sylvi Listhaug (Frp) kan lære av dansk innvandringspolitikk, er menneskeforakt, mener den danske forfatteren Carsten Jensen.

Av Bibiana Piene

Den prisbelønte forfatteren er akkurat i ferd med å legge siste hånd på sin nyeste bok «Hodesprengere», som handler om flyktninger og asylpolitikk. Han mener danskene går foran, anført av innvandringsminister Inger Støjberg, med et svært dårlig eksempel.

– Det eneste Norge kan lære av Støjberg, er å være menneskelig nedverdigende og ondskapsfull, sier Jensen til NTB.

Dårligere integrering

I slutten av februar vedtok et flertall i det danske Folketinget en lang rekke innstramminger for innvandrere og asylsøkere, kalt «paradigmeskiftet», som skal sørge for at færre flyktninger og familiegjenforente blir værende i Danmark. Sentralt står at flyktninger heretter kun skal få midlertidig opphold og sendes hjem når det regnes som trygt.

Det vil føre til at integreringen blir dårligere, mener Jensen.

– Når man vet at man når som helst kan bli sendt ut, mister man motivasjonen, sier forfatteren, som har intervjuet mange innvandrere i forbindelse med sin siste bok.

– Etnisk underklasse

De siste årene har det kommet langt færre flyktninger og asylsøkere til Danmark enn til Sverige og Norge.

– Da skulle man tro at debatten om innvandring ville stilne. Men mange politikere snakker ikke om annet. I dag er det å være en fremmed i Danmark synonymt med det å være et problem. Vi har skapt en etnisk underklasse, sier Jensen.

Han peker på nye tall som viser at halvparten av alle barn som lever under fattigdomsgrensa i Danmark, har innvandrerbakgrunn, og at flyktninger får mindre i sosiale stønader enn etniske dansker.

– Det verste er hva dette gjør med oss, med Danmark. Vi er på vei mot en form for apartheid, sier Jensen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støjberg: Livlig debatt

Tiltak som å ta smykker og andre verdier fra flyktninger og holde ureturnerbare barnefamilier med asylavslag fast i fengselslignende utreisesentre, er symbolpolitikk som understreker poenget, mener han.

– Det eneste formålet med dette, er å gjøre det så utålelig som mulig å være flyktning i Danmark.

Overfor NTB avviser Støjberg kritikken, som hun omtaler som en «livlig debatt».

– Jeg og mitt parti gikk til valg på å bremse innvandringen, og det har vi lyktes med, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

København, Danmark. 20190306.
Danske Innvandringsminister Inger Støjberg  og  Sylvi Listhaug etter møte om innvandring  i  København.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sylvi Listhaug (Frp) møtte onsdag sitt politiske idol, den omstridte danske innvandringsministeren Inger Støjberg (V). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Listhaug til gettoen

I tillegg har Danmark vedtatt en såkalt «getto-lov» som blant annet åpner for dobbeltstraff for kriminalitet i innvandrertette områder, lynjustis overfor problemfamilier, forbud mot familiegjenforening og barnehagetvang for innvandrerbarn som snakker dårlig dansk.

Torsdag skal Sylvi Listhaug, som er i København for å hente inspirasjon til Frps nye innvandringspolitikk, besøke en av de mest omtalte gettoene, Mjølnerparken, i København. Der har 90 prosent av beboerne innvandrerbakgrunn, og bydelen sliter med høy kriminalitet og mye arbeidsløshet.

29 boligområder i Danmark blir nå betegnet som gettoer. Gettolista lages ut fra kriterier om kriminalitet, inntektsnivå, utdanningsnivå, andel innbyggere på stønad og etnisitet.

Vil rive boliger

I november i fjor vedtok et stort flertall i Folketinget et omdiskutert lovforslag om at det bare skal være 40 prosent familieboliger i de hardest rammede gettoene. Et tiltak er å rive boliger i områder med høy kriminalitet eller innvandrertetthet.

Det ryster direktør Michael Meldgaard for boligselskapet Odingaard i Horsens.

– Dette er helt galt. Vi kan bli tvunget til å rive over 300 velfungerende leiligheter, som beboerne liker seg i, har han tidligere uttalt til Ritzau.

Mer fra Dagsavisen