Innenriks

Erna Solberg ser utløpsdato på fedrekvoten

Men sabler ned forsøk på Høyre-omkamp om permisjonsordningen nå.

Tredelingen av foreldrepermisjonen som trådde i kraft i sommer, har skapt høylytte protester.

Det var Venstre som fikk gjennomslag for en slik tredeling da de gikk inn i regjering med Høyre i fjor.

I skrivende øyeblikk har nær 30.000 signert et opprop for å reversere endringene i foreldrepermisjonsordningen, som gir far mulighet til å være lenger hjemme med barnet.

Les også Sigrid Bonde Tusviks kommentar:Sitt ned og hold kjeft

Uaktuelt med omkamp

Også innad i Høyre er det nå krefter som vil tilbake til en fedrekvote på 10 uker.

NRK har tidligere skrevet om partiets største fylkeslag, Viken Høyre, foran Høyres landsmøtet har foreslått at partiet bør evaluere ordning og gå tilbake til slik den var i 2014.

Lederen i Viken Høyre og partiets familiepolitiske talsperson, Kristin Ørmen Johnsen, frykter det går ut over ammingen dersom mor må tidligere tilbake i jobb. Helsedirektoratet anbefaler at barnet, om mulig, bør få morsmelk eller morsmelkerstatning i tillegg til fast føde det første leveåret.

Solberg avviser kontant en slik omkamp.

– Det er ikke aktuelt å ha noen omkamp nå, sier Solberg til Dagsavisen.

Hun mener samtidig at en slik kvote ikke bør vare evig.

– Jeg var for pappakvoten da den kom, men jeg har også ment at på et tidspunkt så må friheten til familiene veie tyngre. Men da må vi ha kommet lenger, og det må være mer naturlig for fedre å ta permisjon, sier statsministeren.

Les også:Derfor snur de om fedrekvoten

– Noen taper på dette

Hun mener det langsiktige målet må være at familien kan velge fritt hvordan permisjonen skal fordeles, uten at det er satt av en egen kvote til far som i dag.

– Det er viktig å huske at det er noen som taper på dette. Noen har jobber som ikke gjør det vanskelig å ta permisjon, og vi må huske at det er noen barn som også taper noe på dette. Det må vi være villig til å tåle i en periode hvor vi skal skape sosial forandring, men jeg mener ikke vi skal detaljregulere familier i evig tid, sier Solberg.

Les også:Regjeringen utvider fedrekvoten igjen – møter protester fra Jordmorforbundet

Nyeste fra Dagsavisen.no: