Innenriks

Tybring-Gjedde vil ha verneplikten tilbake

Frps Christian Tybring-Gjedde mener Forsvaret har «for mange høvdinger og for få indianere.» Han vil ha tilbake verneplikten. – Det vil i tillegg forbedre integreringen, sier han.

Av Martin Huseby Jensen/ABC Nyheter

Hvordan skal fremtidens forsvar se ut? Et spørsmål stilt mange ganger tidligere. Etter forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens årstale om at landets forsvar er for lite til å håndtere forpliktelsene i inn- og utland, er debatten igjen reist.

NUPI-forsker Erik Reichborn-Kjennerud sier til ABC Nyheter at svaret om Forsvarets beredsskapsevne beror på mandatet det skal ha. Og hva som skal oppnås med ekstremt begrensede ressurser.

Rasjonale som ligger til grunn for Forsvaret er at russerne kommer til Finnmark og invaderer Norge.

– Men ingen ønsker å si at vi da skal droppe det. At vi ikke lenger er redd russerne og ikke lenger skal konsentrere oss om Finnmark-scenariet. Tanken er å ha forsvar mot det utenkelige.

Vil gjeninnføre verneplikt

Nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde, sier til ABC Nyheter at han er skuffet over Forsvaret. Han mener det er en rekke forhold som det i dag ikke er kontroll på, som at Norge ikke når opp til Natos mål om finansieringen av Forsvaret.

Men den største utfordringen ligger i strukturen, mener han. At Norge har «for mange høvdinger og for få indianere».

– Jeg føler vi ikke er forberedt på morgendagen. Ingen stilles til ansvar om feil beslutninger fattes, sier han og mener forliset av KNM Helge Ingstad er et godt eksempel på det.

– Jeg er veldig skuffet over hvordan det fungerer. Vi får ikke Forsvaret til å fungere som det skal.

Et tiltak, som Tybring-Gjedde mener er naturlig og vil diskutere i eget parti, er å gjenninnføre verneplikten. Det vil skape et godt fundament i Forsvaret.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Bedre integrering

– Det er også godt sett i et integreringperspektiv, vi har mange som står utenfor i dag. Og vi er nødt til å se samfunnet i et større bilde.

– På hvilken måte mener du verneplikten vil bidra til bedre integrering?

– Vi bør gjøre rekruttskolen obligatorisk for jenter og gutter. Da vil vi få jentene ut av familiene og inn i Forsvaret, det blir en obligatorisk samfunnsplikt. På den måten vil de unge få et bedre perspektiv på hva Forsvaret er og hva det betyr. Dessuten får de møtt annen etnisk norsk ungdom og på den måten få innblikk i hvilke verdier vi har, sier han og legger til:

– Spør du ungdom i Groruddalen om Forsvaret har de null å komme med, men det gjelder all ungdom - uansett bakgrunn.

Mer spesialisering

Et annet tiltak han ser for seg er spesialisering av Forsvaret. Tybring-Gjedde mener man kan se for seg en omorganisering av NATO som fordeler oppgaver bedre.

– Alle har i dag alle våpengrener eller våpensystemer. Det er mulig om noen spesialiserer seg i sjøforsvar, noen på luftforsvar og noen i hæren. Det bør være mulig. Og så vil de store landene nok fortsatt ha alle våpengrener. Men kanskje burde vi vært mer spesialisert.

Les også: Forsvaret får millionbot etter Hågen Skattums dødsulykke

Telleøvelsen

NUPI-forsker Reichborn-Kjennerud viser til den andre delen av diskusjonen om beredskapen, hvilket er å telle enheter. Hvor mange skip, fly, stridsvogner og soldater har du - og hvor lenge kan de stå i mot slik at hjelpen fra USA rekker fram.

Reichborn-Kjennerud sier at det ikke er slik at vårt Forsvar skal vinne, men at det skal holde stand til amerikanerne kommer og redder oss. Altså må vi signalisere at her dør det nok mennesker til at landet blir verdig å redde.

Men, sier han, om Russland skulle finne på å ta nordområdene - hvorfor skulle de i så fall bare angripe i nord? Nord-Norge er strategisk viktig for russernes ubåter.

Landmasser i landsdelen vil kunne gi disse operasjonell frihet. Men for å oppnå dette kan det være at de også angriper andre steder. Som Oslo.
Erik Reichborn-Kjennerud ved NUPI. Foto: Christopher Olssøn.

– Det er mulig for russerne å ta beslutningsevnen i Oslo. Det er mange ting man kan tenke seg at russerne heller vil gjøre. Men hva det er russerne vil, vet vi ikke, sier han og understreker at han ikke tror russerne vil okkupere Norge.

Les også: Over 40 i Forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året

– Vi vil oppdage at ting ikke fungerer

De store flyplassene i nord kan bli bombet, for å forhindre troppeforflytninger fra sør til nord, eller sabotere vei og jernbane. Og skulle alle F35-jagerflyene være operative fra Ørland, og antiluftskyts ikke fungerer - så vil disse fort bli tatt av brettet.

– Jeg vil tippe at en eventuell invasjon av Finnmark også vil foregå andre steder i landet, og da vil oppdaget ting ikke fungerer som ikke skal. De kommer til å ta kommandokontrollsystemene våre og ta ting vi ikke har oversikt over. Som å skape forvirring gjennom en rekke ulike virkemidler.

– Det blir rene gjetninger fra min side, dessuten går det aldri i krig slik man planlegger. For meg er det vanskelig å se hva russerne ville kunne oppnå ved å gå løs på et Nato-land, med mindre de allerede er i en konfrontasjon med USA.

Saken ble først publisert på ABC nyheter

Nyeste fra Dagsavisen.no: