Innenriks

Statsadvokaten grep inn: Etterforsker Black Box videre

Da Oslo-politiet henla anmeldelsen mot Black Box Teater, klaget Tor Mikkel Waras samboer. Nå har hun fått medhold: «Meget alvorlige forhold», mener statsadvokaten.

Bilde 1 av 2

Nå må Oslo politidistrikt etterforske videre om Black Box Teater og regissør Pia Maria Roll har krenket privatlivets fred, da de brukte bilder av justisminister Tor Mikkel Waras hjem i den omstridte teateroppsetningen «Ways of Seeing».

«En grov invasjon av mitt privatliv», skrev Waras samboer Laila Bertheussen i en VG-kronikk 1. desember, da «Ways of Seeing» hadde vært vist på Black Box Teater. 6. desember kom det første av tre angrep mot Waras hjem, med hærverk og forsøk på brannstiftelse. Truslene etterforskes nå av PST.

###

Laila Bertheussen, samboer med justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Fra Facebook

Like før jul politianmeldte Laila Bertheussen Black Box Teater og stykkets regissører for krenkelse av privatlivets fred, hensynsløs atferd, og ulovlig bruk av fast eiendom. Det var VG som først skrev om anmeldelsen.

Under en debatt om «Ways of Seeing» i januar fortalte stykkets regissør Pia Maria Roll at punktet om skremmende adferd var blitt henlagt.

Da Bertheussen fikk beskjed om henleggelsen, klaget hun saken inn for statsadvokaten, og kritiserte Oslopolitiet for manglende etterforskning.

«Maktpåliggende å undersøke»

Sist torsdag skrev Bertheussen på sin åpne Facebook-profil at statsadvokaten hadde gitt henne medhold i klagen, og pålagt Oslo politidistrikt å etterforske saken videre.

Statsadvokaten i Oslo bekrefter at de omgjør politiets henleggelsesbeslutning. «Etter statsadvokatens syn må det undersøkes om det anmeldte forhold i denne saken kan ha noen forbindelse med den siste tids hendelser knyttet til klagers hjem. Det dreier seg om meget alvorlige forhold som det er maktpåliggende å undersøke grundig» skriver statsadvokat Anders Strand. Oslopolitiet må avklare hva av etterforskningen som omfattes av PST, og har fåt beskjed om «å få kontroll på alt som måtte finnes av videomateriale hvor klagers bopel er omfattet». Statsadvokaten påpeker at saken reiser viktige spørsmål rundt ytringsfrihet.

«Politiet kontaktet meg aldri angående anmeldelsen, sjekket aldri fakta, sjekket ikke hvordan regissør Pia Maria Roll Jessens medarbeidere hadde gått frem. Sjekket aldri hva de filmet eller hvilke filmopptak teateret faktisk sitter på.», skrev Bertheussen på sin Facebook-profil da hun anket saken inn for statsadvokaten, som nå har gitt henne medhold. Politiet i Oslo henla saken med begrunnelse at det ikke var rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold.

«Har politiet noen gang vurdert om det vi har vært utsatt for kan være en direkte konsekvens av teaterforestillingens konspirasjonsteorier om at min samboer gjennom 25 år og nå justisminister Tor Mikkel Wara er rasist? To ganger har noen prøvd, og delvis lykkes, med å sette fyr på vår eiendom. I tillegg har vi mottatt trusselbrev om at «neste gang lykkes de», skriver Bertheussen videre på Facebook.

Oslo  20190117.
Politiet har rykket ut og etterforsker en mulig brannstiftelse ved huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). En søppelkasse på stedet har smeltet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politi etterforsker mulig brannstiftelse i søppelkasse utenfor Tor Mikkel Waras hjem, 17. januar i år. NTB Scanpix

På Facebook skriver Bertheussen at hun selv måtte ringe politiet for å få vite at anmeldelsen var henlagt, etter å ha fått høre om dette på debattmøtet med regissør Pia Maria Roll 17. januar.

Oslo politidistrikt kommenterer ikke anmeldelsen, etter ønske fra Bertheussen.

Bertheussen ønsker ikke å kommentere saken utover sine Facebook-oppdateringer.

- Debatten rundt «Ways of Seeing» er helt ute av proporsjon. Etterforskningen vil avklare stykkets innhold og ansvarsforholdene rundt, kommenterer teratersjef Anne-Cecilie  Sibué-Birkeland ved Black Box teater (se mer under).

Tirsdag settes «Ways of Seeing» opp på ny, denne gang på Vega Scene i Oslo, som del av dokumentarfilmfestivalen Human.

Har skapt debatt

I stykket inngår det bilder filmet utenfor hjemmene til blant andre Christian Tybring Gjedde (Frp), Resett-redaktør Helge Lurås og flere av Norges rikeste personer. Stykket tar opp overvåkning og fremmedfrykt, og «har kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn», heter det i presentasjonen av forestillingen.

Black Box er et programmerende teater som setter opp forestillinger fra frittstående kunstnere og dramatikere. «Ways of Seeing» er finansiert med støtte fra Kulturrådet og Dramatikkens hus, med Black Box som medprodusent. «Ways of Seeing» ble vist åtte ganger mellom 21. og 30. november i høst. Pia Maria Roll og Marius von der Fehr står som regissører.

Les også: - Det er ren løgn at vi oppfordrer til noe kriminelt. Dette er sensur

Stykket har skapt politisk debatt på regjeringsnivå.

I desember foreslo Oslo Frp i bystyret å kutte all kommunal støtte til Black Box Teater som følge av «Ways of Seeing». Aps kulturbyråd i Oslo Rina Mariann Hansen karakteriserte forslaget som «politisk sensur». Sist uke gikk fylkesleder Tone Ims Larssen i Oslo Fremskrittsparti ut og mente at det omstridte stykket også bør få konsekvenser for statsstøtten til Black Box. Dette avviste kulturminister Trine Skei Grande (V) overfor Dagsavisen. 

Les også: - Grande misforstår ytringsfrihet

– Kulturstøtten skal gi rom til den frie ytringen. Så har man et selvstendig ansvar for å holde seg innenfor straffeloven. Det er ikke noe grunnlag for å si at disse truslene har sammenheng med forestillingen. Vi får vente på konklusjonen i etterforskningen, sier kulturministeren.
– Det kan ikke være noen tvil om at angrepene mot Tor Mikkel Wara har sammenheng med dette teaterstykket. Dette skjer ikke ut av det blå, understreket  Christian Tybring-Gjedde overfor Dagsavisen.

Fredag møtes kulturminister Trine Skei Grande, Oslo Frps fylkesleder Tone Ims Larssen og regissør Pia Maria Roll til debatt om ytringsfrihet i kunsten, under dokumentarfestivalen Human.

Les også: - Fremskrittspartiets reaksjon er skummel

Black Box svarer: - Uverdig debatt

– De tre månedene som har gått siden forestillingen har debatten kommet helt ut av proporsjoner, med trusler mot enkeltpersoner som er med i stykket, grove anklager i sosiale medier, og politisk debatt om å kutte vår offentlige finansiering. Dette er bekymringsfullt. Debatten gjenspeiler ikke verken stykkets reelle innhold eller Black Box’ rolle i «Ways of Seeing»-oppsetningen, kommenterer teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland ved Black Box Teater.

– Derfor ønsker jeg etterforskingen av anmeldelsen velkommen. Det vil klargjøre stykkets innhold og ansvarsforholdene i denne saken. Jeg har tiltro til rettsvesenet og vårt demokrati, sier Sibué-Birkeland, som har forståelse for at Bertheussen reagerer etter «Ways of Seeing»-oppsetningen.

– Personlig kan jeg skjønne at Bertheussen kan føle seg støtt av stykket. Men det er ingenting i stykket som bryter mot loven.  Flere jurister har kommentert dette og støtter vår vurdering. På scenen ser du mer eller mindre det samme enn du vil ser på Google maps av hjemmene som er omfattet. Mediene viser bilder som dette av folks hjem hele tiden, sier Sibué-Birkeland.

Hun understreker at Black Box er et programmerende teater, og at forestillingen er en frittstående produksjon.

– Vår rolle i dette er å presentere stykket på scenen på Black Box teater. Jeg står fullstendig inne for at vi viste stykket på Black Box. Nå vises stykket på Vega Scene under Human internasjonale dokumentarfilmfestival. Det har ikke lenger noe med Black Box å gjøre.

– Verken «Ways of Seeing» eller Black Box teater oppmuntrer til hat. Jeg er pasifist og fordømmer all bruk av vold. Angrepene mot Tor Mikkel Waras hjem er fullstendig uakseptable, understreker teatersjefen.

– I et polarisert samfunn er det vår oppgave som teater å presentere verker som kan skape debatt. VI ønsker at debatten skal være reflektert, balansert og nyansert, uten vold og hatprat. Men slik debatten er ført nå, er trist og uverdig for et demokrati. Det kan ikke fortsette slik. Derfor ser jeg fram til at politiet etterforsker og avklarer dette, sier Sibué-Birkeland.