Innenriks

LO krever økning i reallønna

Økt kjøpekraft og reallønnsøkning for alle medlemsgrupper er hovedkravene til LO foran årets lønnsoppgjør – der det også kan bli strid om pensjoner.

Tirsdag la LO fram sin strategi for årets lønnsoppgjør. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er klar på hva han ønsker.

– LO krever økt kjøpekraft til alle, sa han i sin innledning til LOs representantskapsmøte.

LO vil også fremme krav om likelønn, bekjempe lavlønn og sikre garantiordningene.

Spist opp

Fjorårets lønnsvekst på 2,8 prosent ble i stor grad spist opp av økte strømpriser.

LO peker også på at inntektsfordelingen i private tjenestenæringer er blitt betydelig skjevere de siste årene. Gevinstene hentes ut av kapitaleierne, men skulle ha kommet alle til gode gjennom lavere priser på varer og tjenester. Misforholdet er ikke bærekraftig over tid, fastslår LO i sin tariffpolitiske uttalelse.

I 2016 var det en svært lav lønnsvekst på 1,7 prosent, mens veksten var på 2,3 prosent i 2017.

Leder Pål N. Arnesen i YS-Stat sier til Parat24 at også de har en tydelig forventning om reallønnsvekst til alle statsansatte.

– Jeg forventer et oppgjør hvor vi kommer i havn over 3 prosent, sier Arnesen.

Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet er på sin side ikke fornøyd med at kvinner fortsatt tjener mindre enn menn.

– Selv om kvinnene har nærmet seg litt, går dette altfor sent, mener hun ifølge Fagbladet.

I 2018 utgjorde den gjennomsnittlige lønna for heltidsansatte kvinner 88,5 prosent av lønna for menn, mot 88,1 prosent året før.

Pensjon på dagsordenen

Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør, hvor det forhandles kun om lønnsregulering. Men i år vil striden også stå om offentlig tjenestepensjon, ettersom partene i fjor utsatte sluttforhandlingene til dette oppgjøret.

– Vi har lovet medlemmene at vi skal få på plass en ny og mer rettferdig AFP, hvor alt man tjener gjennom alle arbeidsår, skal telle med når man jobber på en arbeidsplass med tariffavtale, sa Gabrielsen i sin tale.

En ny lov om offentlig tjenestepensjon ble framforhandlet i mars 2018 og skal iverksettes fra 1. januar 2020. Men innen november i år må det blant annet forhandles fram en avtale om særaldersgrenser for grupper som har lavere pensjonsalder enn vanlig. Stridens kjerne er da hvilken opptjening de da skal ha, skriver ABC nyheter.

– De av våre medlemmer som har slitt seg gjennom et langt arbeidsliv, skal få muligheten til å gå av med en verdig pensjon. De skal ikke avspises med smuler, slår Gabrielsen fast.

Skjev byrdefordeling

LO vil heller ikke akseptere at direktører og toppledere i staten stadig har en bedre lønnsutvikling enn vanlige arbeidstakere.

LO peker også på at regjeringens skattepolitikk har bidratt ytterligere til en skjev byrdefordeling. Mens eiere har fått store skattekutt, er skattene skjerpet for vanlige lønnstakere, blant annet gjennom reduserte pendlerfradrag og skatt på kost og losji.

– Kapitaleiere stikker av med en stadig større del av kaka, slår Gabrielsen fast.

Selv om regjeringens hensikt er å få kapitaleiere til å investere i ny næringsvirksomhet, er investeringsutviklingen historisk svak, konstaterer LO.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen