Innenriks

Prisene spiste opp nesten hele lønnsveksten i fjor

2018 ble et dårlig år for lønnsmottakerne. Nesten hele lønnsveksten forsvant.

Lederen for Teknisk beregningsutvalg (TBU), SSB-forsker Ådne Cappelen, la i går fram utvalgets foreløpige rapport om lønnsutviklingen i fjor og grunnlaget for lønnsoppgjøret 2019.

Det var bare så vidt at det ble vekst i reallønna i fjor. Lederen av Teknisk beregningsutvalg (TBU), Ådne Cappelen, la i går fram rapporten som er grunnlaget fra lønnsoppgjøret. Den viser at prisstigningen nesten spiste opp hele lønnstillegget som ble gitt i fjor. Reallønnsveksten i 2018 var på 0,1 prosent.

Les også: Derfor kan du få mindre å rutte med 

Høy prisvekst

Dette overrasket også TBU. For et år siden anslo TBU at prisveksten i 2018 skulle være på 2 prosent. Da året var omme, viste det seg at konsumprisindeksen økte med 2,7 prosent. Det var først og fremst veksten i elektrisitetsprisene som gjorde at prisveksten ble så høy.

– Uten veksten i el-prisene hadde prognosen slått til, sa Cappelen da han presenterte rapporten.

Det er ikke ventet like stor vekst i strømprisene neste år, derfor anslår TBU at konsumprisindeksen vil øke med 2,2 prosent i år. Hvis det slår til, må en ha minst 2,2 prosent lønnsvekst for å holde tritt med prisene.

Les også: Moxnes: – Spinnvilt at folkevalgte skal sammenligne sin godtgjørelse med direktørene i staten 

Må se 3-tallet

– Det er uaktuelt ikke å se 3-tallet, har lederen i Fellesforbundet, Jørn Eggum, sagt til FriFagbevegelse.

Prognosene for lønnsveksten slo imidlertid til. Etter tariffoppgjøret i fjor, beregnet NHO sammen med LO at lønnsveksten kom til å bli 2,8 prosent. Dette stemmer godt med hva som ble realiteten når året oppsummeres. Lønnsveksten varierer fra 2,7 prosent for ansatte i varehandelen til 3,1 prosent i finansnæringen.

Lønnsoverhenget er viktig for dem som skal forhandle. Overhenget er forskjellen mellom lønn ved utgangen av året og gjennomsnittet for året. Det tallet viser at det fortsatt vil være årslønnsvekst i 2019 på grunn av lønnstillegg gitt året før. Men også overhenget er ganske jevnt fordelt. For NHO-bedrifter i industrien er overhenget på 1,2 prosent.

Les også: Bussjåførene har fått 553 kroner mindre å rutte med – hver måned (+)

Kvinners lønn

Det er også en liten utjevning i lønna mellom kvinner og menn. Fra 2015 til 2018 har kvinnelønna økte fra 87 prosent til 88,5 prosent av menns lønn. Ådne Cappelen mente at årsaken til denne veksten er fordi flere kvinner tar høyere utdanning.

I morgen skal LOs representantskap behandle lønnsoppgjøret og vedta krav. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det bare skal forhandles om kroner og øre. Forhandlingene i LO-NHO-området skal foregå mellom hovedorganisasjonene. Det blir ikke forbundsvise forhandlinger.

(FriFagbevegelse)