Innenriks

Høye strømpriser: Både SV og Rødt vil gi pengestøtte til de som sliter mest med å betale regningene

Rødt foreslo i dag å gi en ekstra utbetaling til vanskeligstilte som sliter med å betale høye strømregninger. Nå vil SV og Audun Lysbakken foreslå det samme, skriver VG.

Av Jens Marius Sæther og NTB

Strømprisene har vært svært høye det siste halve året, ifølge bransjeorganisasjonen EnergiNorge. Hittil i år har snittprisen vært cirka 50 øre per kilowattime, mot 32 øre i januar 2018. Det er ventet at den uvanlig høye prisen vil ligge på samme nivå framover.

Det har ført til at mange nå sliter med å betale regningene.

SV vil gi en ekstra utbetaling til de som har merker prishoppet ekstra godt i de kalde vintermånedene, skriver VG.

I første omgang vil partiet gi en flat sum til de som har bostøtte, pluss et tillegg for hver person som bor i husstanden.

– Under den blå regjeringen har det vært innstramminger i bostøtte. Så det er ganske mange med dårlig økonomi som ligger rett under grensen, blant annet mange uføre og mange eldre med lav pensjon, sier Lysbakken til VG.

Partiet vurderer også å fremme forslag om en støtteordning for andre som ikke kan betale strømregningen. Til VG sier Lysbakken:

– Det å ikke vite hvordan regningene skal betales skaper stor utrygghet - det har vi løst før, og det kan vi løse igjen.

Les også: Kuttet bostøtte – behovet for sosialhjelp skjøt i været

Rødt vil også gi pengestøtte

Rødt har også foreslått å gi ekstra bostøtte til vanskeligstilte. Forslaget ble lagt fram på onsdag.

– Det Rødt foreslår, er at de som allerede har såpass dårlig råd at de mottar statlig bostøtte, skal få en ekstra utbetaling for å unngå at strømsjokket ender i økonomiske problemer eller helseplager for familier landet rundt. Etter den lange kuldeperioden i 2011 økte antall inkassosaker på strømregninger med 15 prosent, uttalte stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes til NTB.

Les også: Sosial boligpolitikk: – Jeg er låst fast i et utenforskap

Moxnes viste til at de sittende regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre foreslo noe lignende forrige gang strømprisen toppet seg, i 2010.

– Varme hjem er fortsatt like viktig, og nå har regjeringspartiene sjansen til å vise at de ikke bare bryr seg om folks levekår når de er i opposisjon, sier Moxnes.