Innenriks

Demonstrerer mot «mørkemenn» i regjering

Kvinnegruppa Ottar lover protester når Norges nye barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad møter på Slottsplassen.

Når statsminister Erna Solberg (H) presenterer sin nye regjeringssammensetning utenfor slottet i formiddag, møter hun også protester fra blant annet Kvinnegruppa Ottar.

– Vi vil vise hvilken motstand denne regjeringa kan vente seg framover når de fratar oss rettigheter og har satt en mørkemann til statsråd for barn og religion, sier Ane Stø, leder av Kvinnegruppa Ottar, til Dagsavisen.

Les også: Bråk allerede før Solberg-regjeringen er presentert

Bannere

Klokken 11 er det ekstraordinært statsråd på Slottet, og et kvarter senere kommer hele regjeringen ut på Slottsplassen for å bli fotografert. Der møter de også protester fra Kvinnegruppa Ottar.

Stø regner med de blir et par hundre, siden det er midt i arbeidstiden.

Hun varsler bannere og plakater i protest mot at regjeringen, med KrF i spissen, i sin regjeringserklæring varsler forbud mot såkalt fosterreduksjon.

Det var påtroppende barne- og familieminister og nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, som gikk i bresjen for å få strammet inn dagens abortlovgivning. Han fikk ikke gjennomslag for å endre paragraf 2c, som han ønsket, men fikk altså gjennom at kvinner som er gravide med flerlinger ikke kan abortere et eller flere friske fostre før uke 12. Etter uke 12 må de trolig møte i en abortnemd.

Les også: – Aldri følt at jeg vet mer enn kvinnen selv

Hareide bekymret

Ropstad har vært i hardt vær den siste tiden, særlig som forkjemper for endringer i abortloven, hvor han fikk gjennomslag for at muligheten for fosterreduksjon av friske flerlinger innen grensen for selvbestemt abort, blir fjernet. Han har også kommet med det han har beklaget som «krøkkete» formuleringer, da han nylig sa om gravide kvinner at «Hvis du klarer å bære fram ett barn, klarer du to også».

Nå tar  tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide til sosiale medier hvor han ber folk tenke gjennom sine formuleringer.

«Ord betyr noe. Hvordan vi omtaler hverandre betyr noe. Det er ikke minst viktig for hvordan vi ser på hverandre og hvilken tillit vi kan ha til hverandre. Når jeg de siste dagene har vært vitne til ordbruken mot min kollega Kjell Ingolf Ropstad, blir jeg bekymret», skriver Hareide på Facebook.

Ropstad beklager abort-utspill: – Krøkkete sagt

Nyeste fra Dagsavisen.no: