Innenriks

Rød KrF-er lanseres som statsråd for Solberg

Bergenseren Dag Inge Ulstein (38), som ønsket at KrF skulle velge rødgrønt samarbeid, kan bli utviklingsminister i Solberg-regjeringen, skriver VG.

Av Bibiana Piene

Spekulasjonene om hvordan den nye regjeringen blir seende ut og ikke minst hvilke tre nye KrF-statsråder som blir framvist på Slottsplassen tirsdag, er i full gang.

Flere medier, blant dem Dagens Næringsliv, meldte søndag at Ropstad blir ny barne- og likestillingsminister. Det samme melder VG, som også har kilder på at fungerende partileder Olaug Bollestad blir landbruksminister, mens tidligere byråd i Bergen, sexologen Dag Inge Ulstein (38), blir utviklingsminister.

Les også: Kampen om tvillingabort kan være tapt

Røde Ulstein

Ulstein tilhører den «røde» siden i partiet, som ønsket at KrF skulle følge daværende partileder Knut Arild Hareides anbefaling om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp under veivalget i 2018. Med rød seier i KrF, kunne Solberg-regjeringen blitt felt.

Å inkludere Ulstein, kan ha en samlende effekt i KrF. Splittelsen mellom rød og blå side i KrF har vært stor både under og etter det dramatiske retningsvalget i fjor høst.

Fram til november i fjor var Ulstein finansbyråd i Bergen, men han valgte å ikke ta gjenvalg til bystyret.

To blå fra KrF

Det har lenge vært regnet som sikkert at Ropstad får én av KrFs statsrådsposter. Stillingen som barne-, familie- og likestillingsminister har stått aller øverst på KrFs ønskeliste, ifølge NTBs kilder. Ropstad har engasjert seg tungt for barns rettigheter og kan nå få en hånd på rattet.

Samtidig ligger det an til at ansvaret for likestilling flyttes fra dette departementet og over til Kulturdepartementet, ledet av Trine Skei Grande. I bytte vil den nye barneministeren få ansvaret for tro og livssyn som nå er Grandes ansvar, ifølge VG.

Både DN og VG melder at Olaug Bollestad går inn i regjeringen, mens Hans Olav Syversen ikke blir statsråd. Ifølge Vårt Land sto kampen om en statsrådspost mellom de to.

Les også: KrFU-nestleder trekker seg

Ryker ut

Dersom ikke statsminister Erna Solberg (H) legger opp til noen indre rokeringer, betyr det at dagens barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H), landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) og utviklingsminister Nikolai Astrup (H) ryker ut av regjeringen.

Helleland kom inn i regjeringen som kulturminister på tampen av 2015 og ble utnevnt til barne- og likestillingsminister i januar i fjor, da Venstre kom inn i regjeringen. Samtidig fikk Astrup – som er blant Norges rikeste politikere – den nye posten som utviklingsminister.

Det har vært spekulert i om Hoksrud, som lenge har vært Frps eldregeneral, kan overta som eldreminister etter Åse Michaelsen (Frp). Men det kommer ikke til å skje, opplyser kilder til Dagbladet. Dermed må Hoksrud trolig belage seg på å gjenoppta tilværelsen på Stortinget etter bare seks måneder i statsrådsstolen.

Samtidig har flere av partiene i regjeringen vurdert å bytte ut flere statsråder i denne runden, melder NRK.

Solberg har tidligere også antydet at det kan bli aktuelt å øke det totale antallet statsråder.

Kommentar: "Hareide har ryggrad der andre i KrF har strikk"

Mer fra Dagsavisen