Innenriks

Tybring Gjedde kobler teaterstykke til Wara-hærverk

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) tror det kan være en sammenheng mellom et teaterstykke i Oslo og hærverket på justisministerens eiendom.

OSLO  20181206.
Ordet "Rasist" er tagget på en bil og på huset  til justisminister Tor Mikkel Wara.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det er i alle fall nærliggende å tro at dette kan knyttes til teaterforestillingen hvor man lå ute i buskene og filmet boligen til justisministeren og andre. Dette kan skape holdninger og kanskje vilje der ute til å gjøre hærverk og andre ting som er veldig negativt, sier han til NRK.

Natt til torsdag ble huset og bilen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) tagget med ordet «rasist» og tegningen av et hakekors. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på bilen.

Wara vil selv kommentere saken tidlig fredag ettermiddag.

Les også: PST etterforsker alvorlige trusler mot justisministeren

Teatersjef tar avstand

Teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland ved Black Box Teater står for at de presenterte teaterstykket «Ways of Seeing» hvor bilder av huset til Wara ble brukt, men tar avstand fra hærverket på statsrådens eiendom.

Også Tybring-Gjedde opplevde at huset hans ble filmet og brukt i teateroppsetningen. Han tror ikke teateret står bak, men mener forestillingen presenterer konspirasjonsteorier om et hemmelig nettverk av rasister som kan ha inspirert noen til å handle.

– Selv om det ytringsfrihetsmessig visstnok er lov å filme i hagene til folk, så skaper det spenninger i samfunnet og frykt, mener han.

Dette skrev Dagsavisen om teaterstykket: Vil ryste staten med teaterstykket «Ways Of Seeing» (Dagsavisen+)

Burde anmeldt

Tybring-Gjedde mener Statsministerens kontor og Stortinget burde anmeldt saken.

– Det burde absolutt vært etterforsket om det var innenfor lovens rammer, og selv om det er det, så burde man sett mye mer alvorlig på det enn de man gjør i dag, sier han.

I forrige måned ble det kjent at kunstnerne bak forestillingen hadde smugfilmet huset til personer med tilknytning til Høyre, Fremskrittspartiet, NATO og Resett. Videoopptakene ble vist fram i stykket.

Etter det NRK erfarer, undersøker Politiets sikkerhetstjeneste om noen kan ha latt seg inspirere av teaterforestillingen. (NTB)